København og vestegnen: Sympatisører af PKK gik i optog for Abdullah Öcalan.

Arkivfoto

Danske PKK-sympatisører gik i går og i dag i optog i protest mod ”den internationale sammensværgelse mod den kurdiske leder Abdullah Öcalan”. Öcalan er leder af Kurdistans Arbejderparti (PKK) og blev tilfangetaget af tyrkiske agenter i 1999.

Optoget startede fra Hedehusene St. i går morgen og blev eftermiddag på Glostrup. I dag fortsatte optoget så fra Glostrup St til Vesterbros Torv. Derfra gik de protesterende mod Rådhuspladsen, hvor der blev holdt taler. Sammenlagt skulle de have gået 25 kilometer.

Se video her:

Efter tyrkisk pres, opgav Syrien i oktober 1998 at fortsætte med at huse Abdullah Öcalan. PKK-lederen havde boet i Syrien siden 1979. Han forlod landet og søgte asyl forskellige steder, som Rusland, Italien og Grækenland, men afvistes efter et kortere ophold i disse lande. Græske diplomater fløj Öcalan til den græske ambassade i Kenya, hvor han fik midlertidigt husly.

Herfra blev han kørt til Nairobi’s internationale lufthavn, efter at han angiveligt havde fået at vide, at han ville komme til Holland. I lufthavnen i Nairobi blev han imidlertid overleveret til tyrkiske agenter. 15 februar 1999 blev Öcalan tilfangetaget.

Den fængslede PKK-leder beordrede sine tilhængere til at afbryde den væbnede kamp. Senere blev han dødsdømt for landsforræderi, separatisme og mord, men med reformer fra august 2002, der ophævede dødsstraf, blev dommen ændret til fængsel på livstid

Der bor ca. 40.000 kurdere i Danmark. Heraf menes det PKK-sympatiserende miljø at udgøre et mindretal. Typisk kommer få hundreder til pro-PKK demonstrationer og optog, hvor sagen i 1990’erne kunne samle tusinder af danske kurdere.

Kommentér via Facebook

kommentarer