Den 19-årige dansk-kurder Mohammad Morad fra Aarhus vandt andenpladsen ved Energiens Folkemøde, der blev afholdt i gymnasierne i hele landet.

Af Deniz B. Serinci

19-årige Mohammad Morad fra Qamişlo i syrisk Kurdistan vandt andenpladsen ved Energiens Folkemøde, der blev afholdt i gymnasierne i hele landet og fandt sted i Esbjerg i september. Folkemødet beskriver sig selv som “landets folkelige og faglige debatmøde om fremtidens energi, miljø og klima”.

Vinder af konkurrencen blev Sebastian Krabbe, Herlufsholm Gymnasium. Andenprisen gik som bekendt til Mohammad Morad, HTX i Aarhus (Aarhus Gymnasium). I forbindelse med folkemødet havde den unge kurder skrevet:

”Mange ser på miljøskaderne…. Der er andre, som benægter denne miljøvidenskab. Der er dog rigeligt bevis for, at konsekvenserne….skader miljøet. Jeg vil mene, at menneskeheden som helhed skal holde sig selv ansvarlig og tage ansvar, herunder Den Europæiske Union, De Forenede Nationer, USA og alle andre verdensnationer, globale virksomheder, videnskabsfolk, klimatologer og individuelle mennesker.”

Mohammed Morads familie flygtede via et hemmeligt rum i en lastbil fra borgerkrigen i Syrien til Danmark i 2011.

Til Jiyan.dk siger den unge mand:

“Jeg er stolt over andenpladsen, fordi jeg kommer ikke fra Danmark og vandt noget, hvor hele Danmark var med. Det giver mig selvtillid.”

Mohammad Morad havde ikke forventet at vinde, fortæller han.

“Når hele Danmark er med, er det næsten umuligt for mig at vinde. At jeg alligevel formåede at vinde, viser bare, at selvom man ikke er fra Danmark, så kan man stadig være god til dansk.”

Til sommer er kurderen færdig med gymnasiet. Han håber derefter at komme ind på medicinstudiet på universitetet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer