I dag er det kurdiske flags officielle dag – læs historien om det farverige flag.

Af Deniz B. Serinci & Ümit Bayar

Efter en beslutning fra parlamentet i det kurdiske selvstyre i Nordirak/Sydkurdistan fra 2009 er dagen i dag 17. december officiel dag for det kurdiske flag.

Det kurdiske flag kaldes Alay Kurdistan/Ala Kurdistan eller Ala Rengîn, altså ”Det farverige flag”.

Kurdistans flag menes at være blevet skabt af organisationen Xoybûn i 1920’erne. Senere hen i historien blev flaget præsenteret for medlemmerne af den internationale delegation ved Fredskonferencen i Paris, der havde udtænkt en plan for kurdisk uafhængighed som en del af Sevres-traktaten med osmanniske Tyrkiet i 1920. Under samme flag annoncerede Xoybûn dannelsen af den første “kurdiske eksilregering” i 1927  i Agirî i Nordkurdistan/Tyrkiet og kæmpede en langtrukken krig indtil 1932 med det formål at genoplive den kurdiske nationale uafhængighed.            

Flaget har tre horisontale striber. Øverste stribe er rød, midterste stribe er hvid, og nederste stribe er grøn. I midten af flaget er der en sol med 21 solstråler, som symboliserer nytåret Newroz.

En tidligere udgave af flaget blev vajet af Ararats republik i Nordkurdistan fra 1927-31. Det nuværende kurdiske flag er forbudt i Iran.

De fire farver står for:
Rød: Det blod, kurderne har udgydt
Grøn: Landskabet i Kurdistan.
Hvid: Fred og lighed
Gul: Livets kilde og folkets lys

Ifølge historiker Yilmaz Yildiz indgår de kurdiske farver også i fejringen af nationalfesten Newroz.

”Under festlighederne tager man sit bedste, smukke farverige kurdiske tøj med farverne rød, grøn og gul på – disse farver er betegnelsen for det kurdiske flag, der har en sol i midten med i alt 21 solstråler, der symboliserer kurdernes nationaldag, Newroz – og begynder at danse rundt om bålet og springe over ilden.”

Derudover er flaget også påvirket af kurdernes tidligere religioner.

Det vigtigste kurdiske karakteristisk for flaget er den brændende sol i midten, som er en gammel religiøs og kulturel symbol blandt kurdere og synonym med ild i Zarathustrismen Solen emblemet har 21 stråler, som er lige i størrelse og form. Tallet 21 holder betydning i de gamle Ezidi religiøse traditioner hos kurderne.

Flaget hænger i dag blandt andet i i EU’s hovedstad i Bruxelles og har det gjort det siden 2012. Det kurdiske flag blev hejst foran det kurdiske selvstyre, KRGs mission i Bruxelles.  Siden Saddam Husseins regime har Kurdistan regionen etableret diplomatiske forbindelser og åbnet repræsentationer i mange lande i Europa og USA.

Forskellige kurdiske flag gennem tiden:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KILDE: WIKIPEDIA & JIYAN.DK

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer