16 ezidi-kurdiske mænd sultestrejker i Bruxelles for at skabe opmærksomhed omkring deres familiers skæbne i Shingal, der trues af ISIS.
Af Deniz Berxwedan Serinci
16 ezidi mænd i alderen 20 til 45 år begyndte i dag at sultestrejke foran Europa-Parlamentet i Bruxelles.
De er utilfredse med Den Islamiske Stat’ (IS/ISIS) angreb på deres byer i det nordlige Irak/Kurdistan og fordrivelse af tusindvis af familier. En af de sultestrejkende er Yezdin Babasheikh der – ligesom resten af de 16 mænd – er fra Shingal.
“Hvert minut, hvert øjeblik dør vores folk af tørst, sult eller bliver dræbt af ISIS,” fortæller han.
“Vi må gøre verden opmærksom på deres tilstand i Shingal og den fare, de udsættes for af ISIS,” tilføjer Babasheikh.
De sultestrejkende er bosat i Tyskland, men de er også blevet kontaktet af trosfæller i Danmark og Belgien.
Desuden har de modtaget telefonopkald fra familier i Shingal, der takker dem for deres solidaritet. Kampene vest for Mosul har efter sigende fordrevet titusinder af civile og forårsaget “en menneskelig tragedie,” ifølge den øverste FN-embedsmand i Irak. Da ISIS indtog byen Shingal i søndags, flygtede lokale beboere mod Kurdistan-regionen eller søgte tilflugt på et nærliggende bjerg.
Også irakiske kristne er til stede foran EU-hovedkvarter for at vise deres solidaritet.
Babasheikh håber, at Vesten og Kurdistans Regionale Regering (KRG) formår at beskytte folk i Shingal mod ISIS.
“For os gør det ingen forskel, om det er Folkets Beskyttelsesenheder (YPG), Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) eller Kurdistans Patriotiske Union (PUK), som beskytter os. Bare de beskytter os.”
Khalil Yousef er 28 år og sultestrejker også i Bruxelles. Tre af hans brødre er i Shingal, hvor de er blevet truet af ISIS til at konvertere til islam.
“Hundredtusinder er uden mad og vand, og vores kvinder bliver kidnappet af ISIS. De kan blive dræbt hvert øjeblik,” siger han.
Angående, hvor længe han vil sultestrejke, siger han:
“Jeg bliver her og nægter at indtage mad, indtil mit folk er reddet. Jeg vil, om nødvendigt, sulte ihjel her.”
Yousef kritiserer samtidig meldinger om, at peshmergaer trak sig fra Shingal.
Dellawar Ajgeiy, KRGs repræsentant i Den Europæiske Unions hovedstad, siger, at der ikke har været nogen officielle ordrer til de kurdiske tropper om at trække sig tilbage. Hvis nogen har trukket sig tilbage, har de været nødt til det, mener Ajgeiy.
“I krig trækker du dig tilbage, kommer tilbage og angriber igen. Nu er peshmergaer tilbage i Shingal med deres bedste specialenheder,” sagde Ajgeiy.
Han forklarer, at peshmergaer ikke får økonomisk støtte fra centralregeringen i Bagdad eller i udlandet.
“Hertil kommer, ISIS tog det irakiske militærs avancerede våben, de havde modtaget fra amerikanerne, så det er en hård kamp,” siger han.
Han benægter, at ezidi’erne er blevet diskrimineret.
“ISIS’ angreb på Shingal er et angreb på hele Kurdistan. Vi forskelsbehandler ikke.”