En 16-årig amerikansk studerende har startet en kampagne, der skal få det Hvide Hus til at anerkende kurdisk uafhængighed. På kort tid er han kommet op på næsten 50.000 underskrifter.

Den amerikanske High School-studerende Jonathan Schwoerer har startet en kampagne, der skal få USAs præsident Barack Obama til at anerkende en selvstændig kurdisk stat.

Schwoerer håber at få 100.000 underskrifter på Det Hvide Hus’ kampagne hjemmeside og presse den amerikanske regering til at komme med en officiel kommentar.

“Jeg har altid interesseret mig for Mellemøstens politik, og det kurdiske spørgsmål tiltrak min opmærksomhed,” siger 16-årige Schwoerer, 16, fra New York.

“Jeg har stor respekt for et folk, der er blevet forrådt og nægtet en stat og nu kæmper for deres naturlige ret til selvbestemmelse.”

Schwoerer siger, at han er en “almindelig High School-elev”. På hans Facebook-side er der bl.a. et billede af det kurdiske flag.

Indsamlingen er nået op på 47.000 underskrifter og forsøger at nå sit mål inden 22. august.

Der står beskrevet, hvordan kurdere har lidt under Iraks tidligere præsident, Saddam Hussein, og i øjeblikket bliver angrebet af Den Islamiske Stat (IS).

Konflikten i Irak kan blive en katalysator for kurdisk løsrivelse.

I sidste måned sagde de irakiske kurderes leder Massoud Barzani, at kurderne i løbet af ”nogle måneder” skal stemme om uafhængighed.

Det er næsten givet på forhånd, at langt det fleste kurdere stemmer for at løsrive sig fra Irak. Ved den sidste uofficielle folkeafstemning i Nordirak (KRG, Kurdistan Regional Government) i 2005 stemte over 98% for løsrivelse fra Irak. Kurdistan-regionen i Irak har allerede dets egen hær, parlament, flag og økonomi.

Men USA og FN advarer mod, at Irak bliver opdelt og mener, at kurdere, sunnier, shiaer og andre grupper skal arbejde sammen for en forenet nation.

“Obama er egoistisk i denne sammenhæng,” siger Schwoerer til avisen Rudaw. “Han ønsker ikke at være den præsident under hvis periode, Irak blev opløst.”

Se kampagnen ved at klikke her

RUDAW English

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer