Mere end 150 kurdere, herunder en halv snes folkevalgte borgmestre, er på anklagebænken, mistænkt for at være medlemmer af den forbudte kurdiske paraplyorganisation KCK (Kurdistans Samfunds Organisation).

Kurdiske politikere kræver alle de mistænkte, der står til fængselsstraffe fra fem år til livsvarigt fængsel, frifundet.

– Vi kræver alle vores venner frigivet, uden nogen undtagelse, siger Selahattin Demirtas, lederen af landets pro-kurdiske Fred og Demokrati Parti, BDP.

Hundredvis af BDP-tilhængere samledes mandag uden for retsbygningen i Diyarbekir til støtte for de mistænkte, hvis sag europæiske menneskerettighedsforkæmpere og advokater også overvåger.

Snigskytter indtog positioner på hustage, da politiet eskorterede omkring 100 af de mistænkte i retten under stramme sikkerhedsforanstaltninger.

Erdogan: Alle er lige i Tyrkiet
Blandt de mistænkte er også den populære borgmester i Diyarbekir, Osman Baydemir, der offentligt havde opfordret til kurdisk selvstyre.

De mistænkte insisterer på at forsvare sig selv på kurdisk, men Tyrkiet har nægtet dette.

– At kunne forsvare sig selv på modersmålet er en fundamental ret og vi ønsker at bruge denne ret, siger Hatip Dicle, en af de mistænkte BDP-politikere.

Tyrkiets premierminister Erdogan mener, at ”borgerne med kurdisk oprindelse har lige rettigheder og muligheder” i Tyrkiet og anklager de mistænkte kurdiske politikere for at tilskynde til vold.

– Hvis de er oprigtige, så de må forlade deres våben og derefter komme til valgurnerne, siger Erdogan.

– For det er let at vinde stemmer ved at true folk.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer