“Det er ikke Gud, der har taget min søn fra mig. Det er Tayyip Erdogan,” siger Berkin Elvans mor.

Berkin Elvan blev under sommerens Gezi-demonstrationer i Tyrkiet ramt i hovedet af en tåregasgranat, affyret af politiet. Derefter kom han i koma og døde så i dag, skriver hans familie på Twitter.

“Til vores folk: Vi mistede vores søn Berkin Elvan klokken 7 i morges. Kondolence til os alle,” lød det fra Elvans forældre i meddelelsen.

Den unge teenager er dermed den ottende person, der er blevet dræbt i Gezi-protesterne. Han endte i koma, efter en skade i hovedet, forårsaget af en tåregasgranat, affyret af politiet i Istanbul juni 2013. På gerningstidspunktet var han på vej til at købe brød, da politiet slog ned i hans kvarter.

Berkin Elvan var lige fyldt 15 år i januar, mens han stadig var i koma. Fra hans forældre lyder det:

“Det er ikke Gud, der har taget min søn fra mig. Det er Tayyip Erdogan,” sagde moderen, Gülsüm Elvan.

Utilfredse demonstranter protesterede i sommer 2013 imod et byggeprojekt i Taksim, Istanbul, som ville rydde en historisk park, Gezi Park til fordel for et indkøbscenter. Siden blev protesterne til generel utilfredshed med den siddende regering. Flere personer døde i urolighederne, hvor tyrkisk politi slog hårdt ned. Tysklands kansler Angela Merkel fordømte de tyrkiske myndigheders fremfærd og erklærede, at hun er chokeret over de »forfærdelige billeder, hvor man har kunnet se, at der er faret alt for hårdt frem« (Berlingske 18/6-13).

Cirka 25 personer blev anholdt, fordi de på sociale medier som Twitter og Facebook har opfordret folk til at protestere mod regeringen. Erdogan kaldte de demonstrerende for terrorister, drankere og twittere.

Da politiet ryddede Gezi Park, angreb politiet også de læger og det sundhedspersonale, som tog sig af de sårede. Det tyrkiske sundhedsministerium truede sågar med at fratage sundhedspersonale, der tog sig af sårede demonstranter, deres licens. Senere truede vicepremierminister Bülent Arinc med at sætte hæren ind, hvis ikke folk indstillede deres protester.

Kilder: Hürriyet, Serinci

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer