Efter anholdelse af tre gæsteredaktører igår, melder 108 nye journalister sig klar til at lede redaktionen på avisen Özgür Gündem.

Foto: Dræbte kurdiske journalister i Tyrkiet, af Deniz Serinci 

108 journalister melder sig klar til på symbolsk vis at blive chefredaktører på den prokurdiske avis Özgür Gündem. Det sker efter, at tre gæsteredaktører i går blev anklaget for ”terrorpropaganda”. De tre er journalisterne og aktivisterne Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin og Şebnem Fincancı.

Mindre end 24 timer efter deres anholdelser, meddeler Özgür Gündem nu, at 108 andre står klar.

“Journalistik er ikke en forbrydelse. Med sloganet om ”frihed for alle”, er vi villige til at påtage os rollen som chefredaktører på Özgür Gündem,” siger Arzu Demir, der er journalist på Etkin News Agency (Etha).

Özgür Gündem blev stiftet i maj 1992, og er tæt på ‪‎Kurdistans Arbejderparti (PKK), der er terrorstemplet i Tyrkiet og EU.

I årevis er medarbejdere på avisen blevet dræbt eller anholdt i Tyrkiet.

I solidaritet med de vanskelige vilkår for avisens medarbejdere og pressecensur i Tyrkiet, valgte flere eksterne journalister at støtte avisen ved at være gæsteredaktører på Özgür Gündem på symbolsk vis.

EU har kritiseret anholdelsen af Önderoğlu, Nesin og Fincancı.

“Ethvert land, der ønsker at blive medlem af EU må beskytte menneskerettighederne,” lyder det fra EU-repræsentanterne Federica Mogherini og Johannes Hahn.

Der er mange sager i Tyrkiet mod pressen. Således er der 1845 sager, hvor tyrkere, heriblandt journalister anklages for at have fornærmet præsident Erdogan.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer