10 grunde til, at Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP) genvandt flertal ved parlamentsvalget i Tyrkiet i søndags.

Af Deniz B. Serinci

1-ØNSKE OM STABILITET

Efter valget 7. juni formåede oppositionen ikke at samarbejde om en række spørgsmål, selvom de til sammen vandt i alt ca. 60% af stemmerne. Vælgerne så, at oppositionen ikke kunne enes og savnede den ”stabilitet”, der var under AKP’s 13 års etpartiregering.

2-FREDSPROCES MED PKK DROPPET

Nationalisterne i AKP droppede partiet og gik over til Nationalistisk Aktionsparti (MHP) i protest mod Erdogans fredsproces med ærkefjenden, PKK. Da processen blev sat standby i juli og Erdogan bombede PKK igen, genvandt AKP disse stemmer fra MHP.

3-NEDTONEDE AMBITIONER OM SUPERPRÆSIDENT-POST

Sidste valg fokuserede meget på, at Erdogan ville indføre et præsidentielt system, der ville give ham flere magtbeføjelser. Et flertal af tyrkerne var imod sådan et skridt, og derfor mistede AKP stemmer. Denne gang nedtonede AKP kraftigt superpræsidentambitionerne og fokuserede i stedet på økonomi.

4-ANGREB FRA PKK OG IS

Blodige angreb fra PKK og IS samlede nationen og fik vælgerne til at søge politisk stabilitet i en ustabil periode. AKP spillede på, at de besvarede angrebene fra PKK/IS og at en koalitionsregering med forskellige partier ville være ustabil og dermed ikke have en fast linje overfor PKK/IS.

5-MERE TALETID TIL AKP

CHP fik 5 timer, MHP 1½ time og HDP fik 18 minutter i de officielle, statsdrevne TRT-medier i Tyrkiet – imens fik AKP 30 timer.

6-MERE STØTTE FRA KOMMUNER

I modsætning til andre politiske partier, fik AKP også mest støtte fra staten og kommunerne under valget.

7-ERDOGAN BLANDEDE SIG

Selvom Erdogan som præsident ifølge forfatningen skal være partineutral, så blandede han sig i valget og opfordrede indirekte folk til at stemme på AKP.

8-AKP’ERE MERE MOTIVEREDE

AKP mistede rigtig meget sidst, nemlig 13 års etpartiregering og Erdogans superpræsidentplan. Derfor havde AKP mere at tabe denne gang, hvis ikke partiet genvandt flertallet. Det motiverede AKP’erne – som blev hjemme sidst – til at komme ud og stemme denne gang.

9-DROPPEDE HDP

Ikke kun PKK’ere stemte på HDP ved sidste valg. Der var også ikke-PKK kurdere, tyrkere, alevier, osv. Mange af dem blev fremmedgjort af PKK’s dødelige angreb, eksempelvis på to sovende politifolk. De følte ikke HDP var klare nok i deres ”fordømmelse” af PKK – og droppede HDP.

10-HDP FORHINDRET I KAMPAGNE

Efter en række bombeangreb mod HDP-møder, såsom i Ankara, hundredevis af HDP-kontorer, osv., opgav partiet at afholde større valgmøder af hensyn til sikkerheden. Dermed nåede partiets kampagne mindre ud.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer