”Er sultestrejke kurdernes eneste udvej?” spørger Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark (FEY-KURD) i en pressemeddelelse sendt til Jiyan.dk.

Her forholder Feykurd sig ”stærkt kritisk over for den danske offentligheds tavshed omkring det kurdiske spørgsmål i det hele taget og specifikt i forhold til sultestrejkende kurdiske fangers aktuelle situation.”

10 danske kurdere vil sultestrejke i 2 dage i solidaritet med de indsatte i Tyrkiet.

Resten af pressemeddelelsen lyder sådan:

På trods af danske mediers manglende afdækning af sagen, har omkring 700 kurdiske fanger, herunder folkevalgte parlamentsmedlemmer sultestrejket nu i 49 dage i tyrkiske fængsler. Fleste af sultestrejkende har allerede fået alvorlige symptomer og der afrapporteres at nogle af sultestrejkes tilstand har fået alvorlig karakter, at de befinder sig ved grænsen af døden. Kurdiske fanger stiller sådan set to overordnede politiske krav til de tyrkiske myndigheder, nemlig at isolationen mod kurdiske leder Abdullah Ôcalan ophæves samt at kurdernes kulturelle- og sproglige rettigheder anerkendes og sikres ved loven.

På trods at af sultestrejkende fanger fra starten af tydeligt har givet udtryk for, at de vil sultestrejke på ubestemt tid indtil deres krav bliver imødekommet, har de tyrkiske myndigheder ligeledes været tavse omkring sultestrejken og de har forsøgt ihærdigt at nedtone alvoren i sultestrejker i den tyrkiske offentlighed.

For netop at sætte fokus på sultestrejkens alvor i det danske samfund samt at for at udvise sympati med kurdiske fanger, har herboende kurdere i går valgt at starte på en 2 dags sultestrejke.

Vi vil hermed orientere den danske offentlighed om, at der er en konkret baggrund for, at kurdiske fanger netop har valgt sultestrejken som deres eneste udvej. Vi vil hermed gøre opmærksom på at det fortsat er umuligt at føre en legal politisk kamp i Tyrkiet, hvilket bekræftes i at der i dag sidder omkring 8000 politiske aktive folk i de tyrkiske fængsler, herunder folkevalgte parlamentsmedlemmer. Den kurdiske folkeleder, der har siddet i isolationen siden 1999, har i de sidste 460 dage ikke haft adgang til at møde sine advokater. Desuden nægter tyrkiske myndigheder fortsat eksistensen af kurdisk som et sprog, der i dag tales af mere end 40 millioner. Kurdiske fangers krav om at forsvare sig selv ved retten med deres modersmål blev afvist hver gang af tyrkiske domstole ud fra et banalt argument om, at de vurderer, at kurdisk ikke eksisterer.

10 herboende kurdere har valgt at tilslutte sig til en 2 dags sultestrejke, der var begyndt i går ved Østre Landsret og fortsat efterfølgende på Danske Kurdisk Kulturcenters lokaler. I dag vil de 10 sultestrejkende kurdere fortsætte i deres sultestrejke igen ved Østre Landsret, hvor der i dag forventes at der falder dom i sagen om 7 anholdte kurdere.

Med dette, opfordrer vi alle kurdere og deres venner til at møde op ved Østre Landsret i dag kl. 13:00 for at udvise solidaritet med sultestrejke og de 7 anholdte kurdere. Til sidst men ikke mindst håber vi som Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark, at en vestlig retsstat som Danmark med sin fremgangsmåde ikke yderligere bidrager til verserende krænkelser mod kurdere i de fire lande, hvor kurderne kæmper for et frit og demokratisk liv. Endvidere opfordrer vi de demokratiske kræfter i landet til at støtte kurderne i deres kamp om et demokratisk liv henholdsvis i Europa og i Kurdistan.

Med venlig hilsen

FEY-KURD [Sammenslutning af Kurdiske Foreninger i Danmark, bestående af Dansk Kurdisk Kulturcenter, Foreningen for Kurdiske Studerende og Akademikere (FOKUS- A), Kurdisk Kvinde Forening, Kurdisk Ungdom, Hillerød Kurdiske Kulturforening, Holstebro Venskabsforening, Kurdisk Forum, Dansk Kurdisk Arbejdsgiver Forening (DKAF)]

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer