Debatten om Roj-TV raser i de danske aviser.

Under overskriften ”Den politiske retssag og retssagens politik”, skriver Poul Smidt i dagens Information bl.a., at regeringen i pressemeddelelsen om at de vil forsøge at lukke Roj-TV:

”Som en sjældenhed er udtalelsen også gengivet på engelsk, og her nøjes justitsministeren ikke med at se på, om lovgivningen »på tilstrækkelig vis giver adgang til at skride ind …«. Til læserne i Ankara hedder det, at de to ministre » will now make sure that the Danish legislation provides all sufficient measures to react…«”

Ifølge Poul Smidt er det ikke tilfældigt, at ”kronjuristerne veksler mellem tilstrækkelig og fuldt tilstrækkelig” – det handler om at imødekomme tyrkerne.

I pressemeddelelsen hedder det, at ”Danmark har et langvarigt og meget værdifuldt samarbejde med Tyrkiet om bekæmpelse af terrorisme”, hvortil Poul Smidt skriver:

”Man kunne tilføje, at man gerne samarbejder om at få løsladt de 50-60 journalister, som for tiden sidder i de tyrkiske fængsler som et resultat af Ankaras anstrengte forhold til ytringsfriheden.”

”Statsminister Helle Thorning-Schmidt har talt om at komme på talefod med Tyrkiet. Derfor skal optagelsesforhandlingerne også presse Tyrkiet til respekt for menneskerettighederne. Men vi skal ikke fedte for dem med gradbøjning af retsprincipper.”

Der lyder også en indirekte kritik af Roj-TV selv, der blev dømt for ensidigt at gengive PKKs synspunkter.

”ROJ-journalisterne må på efteruddannelse til modvirkning af ukritisk mikrofonholderi.”

Jerichow: Finansier en ny kurdisk tv-station

Den mangeårige Mellemøstekspert og Politiken-redaktør Anders Jerichow spørger i dagens Politiken under overskriften ”Kurdere må da have nogle bedre venner end PKK”:

”ER KURDERE virkelig nødt til at nøjes med en tv-station, som kontrolleres af en terrorbevægelse og øver propaganda for folk, der beskæftiger sig med vold mod civile? Ingen ville bryde sig om, at Osama bin Laden havde drevet en tv-station, en avis eller et internetsite fra København.”

Ifølge Jerichow handler konflikten om, at kurderne ikke kan få adgang ”til frie og uhildede medier på deres eget eller egne sprog” og at de i årevis har været undertrykt i Iran, Tyrkiet, Irak og Syrien, hvor de ”har…levet med heftig diskrimination, økonomisk og navnlig politisk.”

En løsning kunne ifølge Jerichow være at finansiere en ny tv-station til kurderne.

”Kurdere repræsenterer en rig kultur og rummer i dag velbeslåede virksomheder og investorer, som må have penge til at skyde i frie medier, der ikke skylder PKK hverken respekt eller underdanighed. Vi (må) efterlyse retskafne investorer til at finansiere en kurdisk tv-station, der vil bygge på et sikkert demokratisk sindelag.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer