Tidligere landsbyvagt afslører, at han dræbte folk og brændte kurdiske landsbyer ned. Bagefter gav landsbyvagter og Tyrkiet den kurdiske bevægelse PKK skylden.

Ethem Seyhan var landsbyvagt (korucu) i Kurdistan i tolv år – det vil sige, han fik penge af staten for at bekæmpe den kurdiske bevægelse PKK.

Seyhan hævder, at han modtog dødstrusler fra militæret og andre landsbyvagter efter at han gik til pressen og fortalte, at landsbyvagterne stod bad mord og nedbrænding af landsbyer.

Overfor det kurdiske nyhedsbureau Firatnews.com skulle Ethem Seyhan have fortalt, at han torturerede folk for i tolv år i Şırnak og Mardin-provinserne.

”Vi har henrettet otte mennesker ved at skyde dem og vi har nedbrændt 20 landsbyer og gav PKK skylden”.

Seyhan fortæller, at han er blevet tvunget til at slå sig ned i Izmir i Vesttyrkiet sammen med sin familie på grund af de trusler, han har modtaget efter sin tilståelse.

Læs mere: Confession of a Village Guard

Den tyrkiske hær menes at have nedbrændt ca. 3500 landsbyer i jagten på PKK. Den tyrkiske part benægtede nogle af afbrændingerne, som udtalt af den tyrkiske premierminister Tansu Çiller:

”Selv om jeg med mine egne øjne havde set staten brænde en landsby, ville jeg ikke tro det. Vær ikke så sikker på, at alle helikoptere, I ser, er vores. Det kan være en PKK -helikopter.”

Imidlertid har PKK ingen helikoptere (Ritzau, 23.02.1995).

Dræbt fordi de nægtede at blive landsbyvagt

Flere kurdere er af de tyrkiske myndigheder blevet presset til at blive landsbyvagter. En accept af dette bringer dem imidlertid i konflikt med PKK, der betragter dem som forrædere og forfølger dem. Det omvendte medfører ofte repressalier fra tyrkisk side.

I 1991 rapporteres om drab på 13 landsbybeboere og forsvinding af én – deres landsby i Nisêbîn, tæt på den syriske grænse, havde nægtet at tilslutte sig landsbyvagtsystemet (Amnesty 1992).

I marts 1994 blev flere landsbyer bombet, hvoraf 36 døde, heriblandt 17 børn. Officielt var der tale om fejlbombning, men de lokale siger, at landsbyerne havde nægtet at lade sig indrullere i vagtsystemet og straffet derefter (Amnesty 1995).

I juli 1994 blev 14 landsbyfolk, heriblandt Ebdullah Baskin, anholdt i Batman, Sydøsttyrkiet, da de nægtede at blive landsbyvagter. Baskin var ved godt helbred før anholdelsen. Efter fængslingen kom han til hospital, hvor han døde. Ifølge de andre landsbyfok var han blevet udsat for tortur, heriblandt elektrochok (Amnesty 1995).

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer