Fire lig af børn blev fundet i en landsby i Konya, Tyrkiet i 2010. Danskboende Esra kendte børnene og deres familie. Læs hendes beretning.

Af Deniz Berxwedan Serinci

I Sommer 2010 blev ligene af fire børn fundet i et fryserum i den kurdiske landsby Omeran / Tavşancalı, hvorfra mange danske kurdere er udvandret.

Faderen, hyrden Mehmet Üçer, bemærkede at hans fire børn, Saime (4), Aynur (7), Ozan (10) og Ebru Üçer’in (11) længe havde været fraværende. Derfor begyndte han at lede efter dem med sin hustru, Nazmiye.

Senere fandt de børnenes lig i et fryserum i en tom bygning. Det antages, at børnene er gået ind i rummet for at lege og ikke har kunnet komme ud. Derefter er de formentlig døde af luftmangel.

I Købehavn bor familiemoderen Esra Alp Karakoc, der ligeledes kommer fra Omeran / Tavşancalı, og kendte familien og de døde børn.

“Jeg var i chok, da min kusine fortalte mig, hvad der var sket,” fortæller hun Jiyan.dk

De døde børns far Mehmet Üçer var hyrde for Esra’s bedstefar i ni år. Det var samtidig Esra’s bedstefar, der fandt ligene af børnene, fortæller hun.

“Min bedstefar taler en dag med Mehmet og beder ham komme med sine børn, men Mehmet kan ikke finde dem.”

Kjole stak ud af fryserum
Mehmet og børnenes mor, Nazmiye leder efter børnene. Uden resultat. Herefter begynder de at ringe rundt og gennemsøger hele landsbyen.

Til sidst kommer børnenes far og mor til landsbyens gamle forsamlingshus, Cemevi. De finder ikke noget og forlader igen Cemevi.

“Men min bedstefar tager ind til Cemevi igen og nærmer sig det lille fryserum, der er ude af funktion,” fortæller Esra.

“Han opdager til sin overraskelse at en del af en kjole stikker ud af fryserummets dør.”

Herefter åbner Esra’s bedstefar døren og inde i fryserummet ligger Mehmets fire børn, fire-årige Saime, syv-årige Aynur, ligeledes syv-årige Ozan og ti-årige Ebru, bevidstløse.

”De er her, de er her! Jeg har fundet dem,” råber bedstefaderen til Mehmet og Nazmiye, der kommer løbende til stedet.

De vasker herefter børnenes ansigter.

”For de er nok bare faldet i søvn i fryserummet, der var ude af funktion.”

Men der kommer ikke liv i børnene.

Mehmet, Nazmiye og Esras bedstefar må indse, at deres værste mareridt er blevet til virkelighed: Børnene er alle fire omkommet af iltmangel i fryserummet.

Økonomisk støtte fra landsbyfæller i Europa
Den tragiske episode chokerer hele landsbyen, heriblandt Omeran / Tavşancalı’s udvandrere i Europa.

Esra fik den uhyggelige nyhed overbragt over telefonen fra sin kusine i Tyrkiet.

”Jeg var i chok… De var en del af familien og havde jo været vores hyrde i ni år,” lyder det trist fra Esra, der fortæller, at hun ikke kunne sove i flere dage.

”Det er skræmmende at tænke på… Jeg husker tydeligt, at børnene altid legede foran vores hus i landsbyen.”

Der er mange danske kurdere fra Omeran / Tavşancalı i København, Holstebro og Odense og de har iværksat en økonomisk støttekampagne til børnenes familie.

Kommentér via Facebook

kommentarer