Iraks autonome Kurdistan-region er begyndt at eksportere råolie til Tyrkiet. Det skaber vrede hos centralregeringen i Bagdad, der mener, at de alene har ret til at eksportere olien.

Den kurdiske region (KRG) er begyndt at eksportere råolie – uafhængigt af Bagdad – til Tyrkiet.

KRG har bebudet, at den vil slukke for olieeksporten indtil videre, fordi centralregeringen siden maj 2012 ikke har betalt for de selskaber, der opererer i provinsen.

Den uafhængige oliehandel irriterer politikerne i Bagdad, der mener, at de har eneret på at eksportere olie og betragter kurdernes aftaler udenom centralregeringen som værende ulovligt og som smugleri.

Den irakiske regering er i strid med ExxonMobil på grund af virksomhedens uafhængige aftale med Kurdistan sidste år.

“Irak fastholder sin ret til lovligt at forfølge alle dem, der deltager i smugling,” siger Iraks regerings talsmand Ali Dabbagh.

Kurderne hævder, at kontrakterne er i overensstemmelse med forfatningen og siger, at de har været tvunget til at sælge det på grund af forsinkede overførsler fra staten.

Men striden illustrerer også den stadig mere og mere vidtgående kurdiske løsrivelse fra resten af Irak.

Politikens Mellemøstekspert Anders Jerichow skriver:

”Området (KRG) har alt, hvad en selvstændig stat kunne ønske sig – ikke kun olie, men også rigeligt med ferskvand, en dynamisk økonomi, egne sikkerhedsstyrker og en solidt forankret kulturel og politisk identitet. Alligevel har kurderne – presset af Tyrkiet fra Nord og af den irakiske regering i Bagdad fra Syd – hidtil undladt at kræve selvstændighed, selv om en kurdisk meningsmåling i december viste flertal for et ønske om en folkeafstemning om uafhængighed fra Irak.”

Hvad der sker, vil fremtiden vise. Men indtil videre fortsætter oliestriden mellem kurderne og Bagdad.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer