Den tyrkiske journalist Ahmet Altan er fortørnet over, at folk i den vestlige del af Tyrkiet fejrede nytår og ignorerede, at 35 civile kurdere i øst var blevet slået ihjel under et luftangreb.

”Mit ansigt blev rødt, da de til nytår fyrede fyrværkeri af i Istanbul. Jeg blev vred og flov,” skriver den tyrkiske journalist og forfatter Ahmet Altan forarget på lederspalten i sin avis Taraf.

”At et samfund, der lige havde begravet 35 ofre for en massakre, kunne feste, faldt mig for brystet. Jeg taler ikke om falske tårer eller at ingen skal feste. Men at nogen kan råbe ”vi er ligeglade med disse tab” under deres fejringer, er jeg mildt sagt helt uforstående overfor. For at indse Tyrkiets realitet er det nok at stille et spørgsmål:

“Ville I også have holdt sådan en fejring, hvis PKK havde slået 35 civile tyrkere ihjel to dage inden nytår ved at springe dem i luften i en bus? Det ville I ikke have gjort, ved vi alle. Drejer hele spørgsmålet sig ikke om, at tyrkerne måler kurderne efter andre parametre end sig selv? I dette land bliver tyrkerne målt på én måde og kurderne på en anden måde. BDPs medformand Selahattin Demirtaş havde efter min mening meget ret, da han sagde, at ”Vi er blevet delt, dette er Kurdistan” ved begravelsesceremonien i Uludere som reaktion på, at ingen tyrkere deltog,” mener Ahmet Altan.

Ahmet Altan er kendt for både at kritisere det tyrkiske militær, som han beskylder for at begå krigsforbrydelser, og den kurdiske organisation PKK, som han beskylder for at være antidemokratisk.

Han blev fyret fra avisen Milliyet efter at have skrevet en klumme i april 1995 med titlen ”Atakurd”, som præsenterede en alternativ historie i Tyrkiet. I september 2008, hvor Altan offentliggjorde en artikel dedikeret til ofrene for det armenske folkedrab, blev han tiltalt i henhold til artikel 301 i den tyrkiske straffelov for ”nedgøre tyrkiskheden”. I dag er han chefredaktør på avisen Taraf og bærer skydevåben på sig for at beskytte sig selv.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer