Fem kurdiske forretningsfolk vil vidne anonymt mod tiltalte mænd i PKK-sag, da de frygter for deres sikkerhed, hvis deres identitet kommer frem. Højesteret: Ikke tilladt med anonyme vidner i retssag.

I september 2012 anholdte dansk politi en række kurdiske mænd for ulovlig pengeindsamling til Kurdistans Arbejderparti, PKK, der står på EUs terrorliste.

Retssagen mod de kurdiske mænd fortsætter. Nu kræver anklagemyndigheden at kunne føre 5 anonyme vidner. Der er tale om kurdiske erhvervsdrivende, der ønsker at være anonyme, da de frygter for deres sikkerhed, hvis de 10 tiltalte i sagen får kendskab til deres navne. Men Højesteret har afvist det krav fra anklagemyndigheden. Det skriver Ritzau i dag.

Normalt accepteres anonyme vidner ikke i sådanne retssager. Dommerne i Højesteret henviser desuden til, at der ikke på det seneste har været eksempler, at vidner i sager mod personer fra PKK er blevet afstraffet, fordi de har vidnet, ligesom der heller ikke er nogen specifikke trusler mod de fem.

18. september 2012 anholdte politi i København otte kurdere på forskellige adresser på Sjælland for at støtte den kurdiske bevægelse PKK, Kurdistans Arbejderparti. Den ene blev et par dage senere løsladt. Der var tale om mænd mellem 27 og 71 år, som blev anholdt hjemme hos dem selv eller på deres arbejdspladser 18. september i København og Sverige.

Også en 57-årig kurder blev senere anholdt ‘in absentia’ – dvs. uden at han var tilstede.

I stedet blev han anholdt i Tyskland 16. december efter en international arrestordre, udstedt af politiet herhjemme.

Politiets efterforskning, razzia mod Kurdisk Kulturcenter på Vesterport og anholdelser af oprindeligt otte danske kurdere gik under kodenavnet ”Operation Batman”.

De er sigtet for at have indsamlet 67 millioner kroner og formidlet op til 140 millioner til PKK fra Danmark. De nægter alle sig skyldige. 18. december 2012 blev de syv så løsladt, om end sigtelserne imod dem er opretholdt.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer