65 år efter dets oprettelse påvirker og begejstrer Den Kurdiske Republik i Mehabad stadig de unge kurdere.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Jiyan.dk har talt med nogle unge fra Iransk Kurdistan, bosiddende i Danmark og spurgt dem, om hvilken betydning Den Kurdiske Republik i Mehabad har for deres identitetsfølelse.

De alle peger på, at det kurdiske flag for første gang blev officielt hejst ved Republikkens dannelse 22. januar 1946.

”Republikken i Mehabad er begyndelsen på den kurdiske sag. Det var et bevis på, at vi som nation eksisterer. Republikken symboliserer også sammenhold og fællesskab mellem kurderne på tværs af grænserne, fordi Mullah Barzani og Qazi Muhammed støttede hinanden,” siger Barikan Ismaili, der bor i Ålborg.

”Republikken i Mehabad fortæller mig, hvem jeg er, og hvor jeg kommer fra. Republikken var en start for det kurdiske folks selvstyre,” fortæller Arezoo Dashti, der bor i Horsens, men har rødder i Urmiye.

Men det var ifølge visse historikere ikke en 100% løsrevet, selvstændig republik?
”Det var alligevel beviset på, at vi som nation har krav på rettigheder og at vi har vores eget flag, osv.,” siger Barikan.

Et flag for alle kurdere
”Udnævnelsen af Republikken i Mehabad gør mig stolt, både som kurder og som menneske,” siger Danial Nouri, der bor i Århus, men oprindeligt stammer fra Merîwan.

”Det var også første gang kurderne fik deres eget flag, penge og hær,” tilføjer han og oplyser, at det specielle ved Mehabad-flaget var, at at galdt for alle kurdere.

”Der havde tidligere været andre flag for forskelige klaner, men denne gang var det et flag, der symboliserede hele den kurdiske nation,” siger Danial.

“Mehabad-republikken er vigtig, fordi kurderne for første gang beviste, at de kunne danne fundamentet for en stat,” fortæller Chris Kutschera, fransk journalist og Mellemøst- og Kurdistan-ekspert.

Den 22. januar er siden blevet fejret og mindet med fester af iranske kurdere, de såkaldte 2. Rêbendan på kurdisk.

”Jeg deltager altid med stolthed til de kurdiske fester for at fejre republikken,” fortæller Arezoo.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer