Tyrkiet fordømmer angrebet på den kritiske avis Charlie Hebdo. Samtidig anholder Tyrkiet selv jævnligt kritiske journalister, ligesom det en overgang var kendt som “verdens største fængsel for journalister.”

Tyrkiet tager afstand fra terroren mod 12 mennesker i Paris, heriblandt 10 medarbejdere på satiremagasinet Charlie Hebdo.

“Vi, som Tyrkiet, fordømmer, enhver form for terror,” sagde den tyrkiske udenrigsminister Mevlut Cavusoglu i Ankara i onsdags.

Men hvordan har pressefriheden det i Tyrkiet?

Ifølge præsident Erdogan således:

“Intet sted i Europa eller i andre lande er der medier, som er så frie, som dem i Tyrkiet.”

Tyrkiet har flere gange under Erdogan haft verdensrekorden i fængsling af antal journalister. I 2012 var landet ifølge Journalister uden Grænser dumpet ned på en 148. plads ud af 178 lande på pressefrihedsranglisten; landet er dermed dårligere placeret end Rusland.

I sidste måned fængslede tyrkisk politi chefredaktøren for landets største avis, Zaman og slog hårdt ned på andre medier, der menes styret af den islamiske Gülen-bevægelse. Anholdelser skal formentlig ses i lyset af regeringens forsøg på at stække Gülen, der er den største rival.

Før det blev den prominente tyrkiske journalist Ahmet Sik for nogle år siden anholdt, da han skrev bogen Imamens hær, hvori han fremførte, at Gülen-sympatisører ligefrem har infiltreret Tyrkiets politistyrke. Bogen blev aldrig udgivet.

Som med politikere er også utallige kurdiske journalister fra pro-PKK aviser som Özgür Gündem, Yeni Ülke og Welat forsvundet, hvorefter deres mishandlede lig senere er dukket op. I 1990’erne var Tyrkiet det farligste sted for journalister, kun overgået af det dengang borgerkrigshærgede Jugoslavien. Deres sager er aldrig blevet opklaret, selvom der er gået 20 år.

Tyrkisk politi indledte 2009 med at anholde tusindvis af politikere, intellektuelle og journalister i jagten på påståede medlemmer af KCK, Unionen af ​​Kurdistan Fællesskaber, der menes at være en del af det forbudte PKK. Tyrkiet var i 2012 det land med flest journalister bag lås og slå – nemlig 105.

Tyrkiets vicepremierminister Bekir Bozdag sagde, at der ikke sidder nogen journalister i fængsel i Tyrkiet på baggrund af deres arbejde som journalister, men fordi de anholdte har forbindelser til PKK.

For få dage siden anholdt politiet den hollandske journalist, Frederike Geerdink, der blandt andet har skrevet bogen “The Boys Are Dead,” som undersøger et bombeangrebet i Roboskî i 2011, da 34 kurdiske landsbybeboere blev dræbt. Hun blev senere frigivet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer