I en ny rapport fra den kurdiske menneskerettighedsorganisation, Kurdish Human Rights Project (KHRP) beskrives det hvordan det står til med de kurdiske sproglige rettigheder i Tyrkiet, Iran, Irak & Syrien.

– Staterne forbyder i praksis kurdisk modersmålsundervisning, både som et akademisk fag og som undervisningssprog, undtagen under visse omstændigheder, hedder det i rapporten.

Eneste forskel er Irak, fastslår rapporten:

– I modsætning til Iran, Syrien og Tyrkiet, erkender Irak klart, at det består af forskellige minoritetsgrupper og anerkender kurdisk, assyrisk og turkmensk som officielle sprog (omend de to sidstnævnte er regionale officielle sprog).

Endvidere beretter rapporten, at det irakiske undervisningsministerium eftersigende skulle være i gang med at skrive en bog om det kurdiske sprog, som skal bruges i de irakiske folkeskoler i 2012.

Men rapporten fastslår også, at fremtiden for kurdiske sproglige rettigheder på ingen måde er sikker, især i den omstridte region Kirkuk.

Tyrkiet: Kurser lovlige, men kurdisk undervisning forbudt

Om Tyrkiet hedder det i rapporten, at landet oprindeligt forbød kurdisk i 1923, men at det i 2002 vedtog en lov, som tillod kurdiske kurser, hvilket så dagens lys to år senere i byen Batman. Mardin Artuklu University begyndte et kurdisk kursus med 50 studerende og i december 2010 udkom en tekstbog om kurdisk sprog – ”det første af sin art i bog”.

Men Tyrkiet nægter stadig de millioner af kurdiske borgere modersmålsundervisning i kurdisk.

– Børn, der ikke er uddannet i deres modersmål bliver dermed berøvet en nødvendig færdighed i en anden grundlæggende rettighed: deltagelse. For at et barn at blive hørt og for at hans / hendes opfattelse tages i betragtning, er sprog som et medium for kommunikation afgørende, hedder det i rapporten, der tilføjer:

– Børn, der ikke er i stand til at tale deres eget sprog, vil ikke være i stand til at udfordre de lokale ledere og myndigheder. Derfor vil krænkelse af sproglige rettigheder i uddannelsen føre til, at børnene bliver frarøvet grundlæggende rettigheder såsom deltagelse og politisk repræsentation, hvilket dermed er en alvorlig hindring for udvikling af demokrati og et bæredygtigt samfund.

Iran og Syrien: Fængsel for at undervise i kurdisk

I Iran må kurdisk hverken bruges som undervisningssprog eller som en akademisk disciplin i iranske skoler.
I 2009 blev fysiklærer Ali Hesami arresteret for at undervise sine elever i deres modersmål i den kurdiske by Divandareh. Han blev dømt til 81 piskeslag og to år i fængsel.

Ligesom Iran forbyder de syriske myndigheder undervisning i kurdisk i skolerne og undervisning.

– Men assyriske og armenske minoritetsgrupper har lov til at drive deres egne private skoler og lære deres modersmål.

Samtidig bliver private kurdiske skoler og undervisning i det kurdiske sprog ikke tolereret. I 2009 blev mindst tre personer arresteret, fordi de havde gennemført undervisning i det kurdiske sprog.

Læs rapporten her

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer