Journalist Aydin Soei holdt et spændende og konstruktivt oplæg på SDU for studerende om mediedækningen af “ghettoen” og dens beboere.
Af Deniz Berxwedan Serinci
Billeder: Alaa Abdol Hamid
– Da jeg blev afvist ved diskoteket, blev jeg modborger.
Sådan lød det fra Aydin Soei, forfatteren til bogen “Vrede Unge Mænd”, der holdt et oplæg på Syddansk Universitet i samarbejde Ny-Dansk Ungdomsråd, Integrationsrådet i Odense, MSU- Muslimsk Studenter Union og den dansk-kurdiske webavis Jiyan.dk
Hans nye bog “Vrede Unge Mænd” omhandler mediernes dækning af unge med anden etnisk baggrund end dansk og optøjerne i februar 2008, hvor gaderne stod i brand og unge tændte ild til biler og containere i store dele af landets udsatte boligområder.
Urolighederne blev i medierne udråbt til “Danmarkshistoriens værste indvandreroptøjer”.
I oplægget forsøgte Aydin Soei at gå bagom uroen og kom med sit bud på, hvorfor den lokale konflikt på Nørrebro blev til et landsdækkende fænomen.
Politiets fremfærd overfor de unge, der i nogle tilfælde var blevet ydmyget og afklædt skabte ifølge Aydin Soei en frustration og vrede.
Volden var efter hans mening ikke udtryk for et kulturelt, mellemøstligt problem, sådan som flere debattører har argumenteret for.
– Forklaringen på det er socialt og en subkultur, som de unge tager til sig med inspiration fra USA, hvor de danner en modidentitet til samfundet, sagde Aydin Soei.
En løsning på problemet kunne være øget uddannelse, påpegede oplægsholderen.
– Uddannelse skaber selvværd og anerkendelse ude i samfundet.
Efter oplægget var både tilhørerne, arrangørerne og oplægsholderen selv tilfredse.
– Jeg synes oplægget gik meget godt og det var dybt inspirerende at få så mange spørgsmål fra unge, som havde så meget på hjertet, fortalte Aydin Soei.
– Der var et godt fremmøde og god debat, hvor vi kom godt ind omkring et så alvorligt samfundsemne, sagde Nihad Hodzic fra Ny-dansk Ungdomsråd.