Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) kritiserer kønsopdelt svømning. Vi må tage hensyn til kvindernes kulturelle baggrund, mener Kurdisk Kvindeforening.
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) vil have gjort op med kønsopdelt svømning i landets svømmehaller. Dybvad skrev i et brev til landets kommuner:
“Det offentlige rum bør ikke indrettes efter forældede mellemøstlige normer…Jeg vil derfor på det kraftigste opfordre til, at alle tilgængelige redskaber tages i brug for at forhindre kønsopdelt svømning.”
Helt konkret er der ved den kønsopdelte svømning kvindelige livreddere og nedrullede gardiner i svømmehallen, således at mænd ikke kan se kvinderne svømme.
Modstanderne i Aarhus’ byråd argumenterer for, at kønsopdelt svømning skader integrationen.
“Børn vokser op i en verden, hvor de lærer, at drenge og piger skal adskilles. Jeg er rystet over, at man vil gå med til det,” sagde byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen fra Danmarksdemokraterne på byrådsmødet.
Kurdisk Kvindeforening er uenig med udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad. Foreningens leder Ashti Ali Hassan siger til Jiyan.dk:
“Vores formål med svømning er, at vores kvinder rører sig og kommer ud af deres isolation. Det er også vigtigt at tage hensyn til deres kulturelle baggrund og ønsker.”
I henhold til loven er det ikke muligt for Aarhus Kommune at forbyde foreningerne at opdele køn. Dog kan kommunen prøve at ændre loven.
Den 28. august skulle Aarhus’ byråd så stemme ja eller nej til, om kommunen skulle sende et brev til udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Beck, og bede ham lave om på loven, så Aarhus Kommune kunne gøre det forbudt at kønsopdele svømning.
14 stemte for og 14 stemte imod. Byrådet sendte derfor ikke brevet til ministeren.
Disse kommuner tilbyder kønsopdelt svømning i offentlige svømmeanlæg uden for almindelig åbningstid: Ballerup, Brøndby, Fredericia, Haderslev, Kolding, København, Odense, Randers, Roskilde, Aalborg, Aarhus.