Den såkaldte KCK-sag mod 44 kurdere er i dag startet i Istanbul, Tyrkiet.
De 44 tæller en del journalister og mediefolk og det er dermed den største retssag omhandlende journalister i landets historie.
I KCK-sagen er tusinder af kurdiske og pro-kurdiske politikere og intellektuelle blevet mistænkt for at have forbindelser til KCK (Kurdistan Associations Union), der kaldes den urbane fløj af det forbudte PKK (Kurdistans Arbejderparti).
Tyrkiet slog sidste år verdensrekord med 106 journalister bag tremmer. Den amerikanske forfatter Paul Auster nægtede således at besøge landet.
”Jeg nægter at komme til Tyrkiet på grund af de fængslede journalister og forfattere. Hvor mange er i fængsel nu? Over 100? ”lød det fra Auster.
Tyrkiets vicepremierminister Bekir Bozdag siger, at der ikke sidder nogen journalister i fængsel i Tyrkiet pga. deres arbejde som journalister.
”Hvis der kommer en situation, der kræver en anholdelse af en advokat, som har begået en forbrydelse, kan han bliver tilbageholdt og afhørt. Hvis situationen er at advokaten arresteres, kan domstolene give en arrestordre til ham. I dette tilfælde, er det ikke rigtigt at sige, at alle advokater er i fængsel for at have gjort deres arbejde,” siger Bozdag.
Internationale organisationer har kritiseret Tyrkiets anholdelser. Den franskbaserede organisation Journalister uden Grænser udtrykte sidste år ”dyb bekymring over anholdelser af omkring 40 journalister i razziaer” i Tyrkiet.
”Det kurdiske spørgsmål kan ikke løses ved at undertrykke systemkritikeres synspunkter i terrorbekæmpelsens navn. Myndighederne skal holde op med at kriminalisere journalistik, herunder politisk journalistik,” mente Journalister uden Grænser.