Jiyan.dk har kontaktet kurdere i Danmark med rødder i den jordskælvsramte by Wan. Har de familie i det jordskælvsramte område? Hvordan påvirker jordskælvet dem?

Naturkatastrofer har fundet sted i USA, i Thailand, i Japan og på Island. Her ramte alvorlige katastrofer med hver deres speciale af naturens elementer, samlet set at ødelægge, lægge mennesker under ruiner og gøre hundrede folk hjemløse og rastløse. Nu skete det i byen Wan, i Østtyrkiet/Nordkurdistan. Det kom som et chok for flere mennesker. Aldrig havde de troet, at det netop ville ramme denne by. Jiyan.dk har taget en snak med de kurdiske beboere i Danmark med rødder i Wan. Har de familie i det jordskælvsramte område? Hvordan påvirker jordskælvet dem?

Blomsterhandler Güven Özvan fra Brønshøj er chokeret over, at den tyrkiske premierminister Erdogan har sagt nej til hjælp.

“Mange folk bor nu på gaden. Der er kaos. Dem, der har stem på AKP får førstehjælp. Derfor er folk sure på regeringen. Selvom der er hjælp, er det ikke nok. Der er cirka 10.000 Men 500.000 er stadig på gaden og har ikke fået hjælp. Den hjælp der er, er meget meget lidt. Det er chokerende, at Tyrkiet siger nej tak til hjælp fra Israel og andre lande. De kunne have hjulpet mange nu,” fortæller Güven Özvan.

Cahit fra Randers: Jeg ville slet ikke arbejde og kunne ikke holde mig fra nyhederne

Musikeren Cahit Ece fra Randers ringede hjem til familien i Wan, men der var ikke forbindelse. Senere kom han igennem.

”Jeg har ikke mistet nogen familiemedlemmer, men huset er ødelagt, så de bor i telte. Jeg var meget ked af det, det var et chok. Jeg ringede til min bror og fik alle oplysninger af ham om situationen. Jeg er meget bekymret. Jeg ville slet ikke på arbejde og kunne ikke holde mig fra nyhederne om Wan,” siger Cahit Ece.

”Min familie har det godt, men dele af deres hus er ødelagt, så de rejser til Istanbul. Dem der har mulighed for at rejse til en anden by, gør det, men der er desværre ikke mange, som har mulighed for det, og de må blive på gaden. Forholdene er meget vanskelige. Folk står på gaden i minusgrader og i regnvejr. Det er en stor katastrofe. Man bliver ikke lettet, selvom man har hørt fra sin familie, når flere mennesker sidder fast under jorden. Jeg var i chok,” lyder det fra Fuat Talay, musiker, hvis telefonforbindelse til Wan heller ikke virkede.

Serhat fra Bellahøj: Børnene er skræmte. Det ryster hele tiden

“Jeg ringede til alle i familien, og jeg var meget bekymret. Jeg var i panik og rystede. Hvis der var sket noget ville jeg rejse, men på den anden side er der mange der er dræbte. Det er meget dramatisk. Det er meget tragisk,” siger Sultan Yardimci fra Albertslund. Der er ikke sket hendes familie noget, men frygten for de mange dræbte er der stadig. ”Dem jeg kender er der ikke sket noget med. Folk er i panik. De kan ikke sove hjemme. Der er hjælp, men hjælpen er blevet politiseret og gjort til propaganda. Medierne generaliserer ofrene som tyrkere, men de siger ikke det er kurderne som det er gået ud over,” siger Sultan Yardimci.

”Jeg har været meget opmærksom på situationen. Jeg ringede rundt til min familie. Der er kommet revner i min mors hus, så de er bange for at sove i huset. Børnene er skræmte. Det ryster hele tiden. De sover i lastbilen. Alle børnene sover i lastbiler, hvor det er koldt. Men det har netop ikke ramt vores landsby. Der er ikke et overblik over situationen og folk er meget utrygge,” fortæller Serhat Toro, Bellahøj.

Ung ildsjæl starter indsamling til ofre

Skolelærer Hülya Bicen fra Vallensbæk har ikke rødder fra Wan, men fra Konya. Men de forfærdelige billeder på tv berørte hende så meget, at hun besluttede sig straks for at gøre noget.

Efter nogen tids søgning på nettet, fandt hun endelig Røde Kors. På sitet kunne man støtte den indsamling som Røde Kors allerede var i gang med, men også starte sin egen. Hülya besluttede sig for at gøre det sidste.

”Jeg tænkte, at hvis jeg startede min egen indsamling, så ville det blive mere personligt og jeg ville nå ud til en bestemt målgruppe,” fortæller Hülya.

Samtidig tager hun dyb afstand fra debatten ovenpå jordskælvet, hvor flere tyrkiske nyhedsværter nærmest har retfærdiggjort katastrofen.

”Det gjorde ondt på mig at se to folkefærd, kurderne og tyrkernes konflikter skal gå udover uskyldige mennesker og ofre. De sociale medier som Facebook og Twitter var i en konstant kamp omkring hvem der havde ret, men ingen handling!”

”Mit mål er at hjælpe nogle mennesker i nød og det synes jeg vi alle skal bidrage til,” lyder opfordringen fra Hülya.

Du kan bidrage til Hülyas indsamling her.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer