Flere politikere fra venstrefløjen, heriblandt Özlem Cekic, kritiserer det syriske regimes brud på menneskerettigheder og håndtering af den seneste uges demonstrationer, hvor op mod 75 kan være blevet dræbt.

Af Medya Özvan
Billeder: Naila Bozo & Miran Efrini

“Menneskerettighedssituationen i Syrien er en af de værste i verden på niveau med Nordkorea og Iran. Flere rapporter kan dokumentere hvordan politiske fanger forsvinder, hvordan børn bliver tortureret og hvordan det kurdiske mindretal ingen rettigheder har. Det syriske Baath-regime, som er søsterparti til Saddam-Husseins daværende parti, og har samme menneskefjendsk ideologi, støtter både Hamas i Gaza og Hizbollah i Libanon, med det ene formål, som er at dræbe civilbefolkningen og skabe kaos i regionen,” udtaler Lars Aslan Rasmussen, medl. af Borgerrepræsentationen i København for Socialdemokraterne under en demonstration på Axeltorv i indre København, for at støtte oprørene i Syrien og deres kamp mod Assad-systemet.

Foto: Naila Bozo

Foto: Naila Bozo

”Det der foregår i Syrien viser, at vejen til stabilitet ikke foregår ved at være venner med diktatorerne. Vejen til en varig stabilitet kan kun opnås ved bebyggelse på demokratiet, ” siger Søren Søndergaard fra Enhedslisten til højlydte arabiske kampråb og blandede syriske og kurdiske flag og nationaliteter.

”I disse dage skriver Mellemøsten historie. Det er i færd med at forandre verden og giver Vestens arrogance en stor lærestreg. Vesten har i årtier vendt det blinde øje til og allieret sig med tyranner, der kvalte alle demokratiske kræfter. Det så vil til, fordi det var i Vestens interesse. Mage til hykleri skal man lede længe efter. Et af de værste eksempler på Assad-regimets politik er den kurdiske minoritet, som siden 1963 systematisk er blevet undertrykt og fået frataget deres borgerrettigheder. Assad og hans åndsfæller skal vide, at de der kæmper for frihed ikke står alene, for deres kamp er vores kamp,” siger Serdal Benli fra Gladsaxe Byråd (SF) .

Folketingsmedlem Özlem Cekic (SF) advarer Vesten mod at se passivt til og henviser til byen Halabja, som blev giftgasset af Saddam Hussein og som for hende er symbolet på, at man skal handle aktivt:

”Det er fantastisk at se, hvad der sker med Mellemøstens udvikling og de revolutionære kræfter. Jeg tror alle familier ser alvoren i situationen og vil støtte civilbefolkningen. Verden må handle kraftigt og ikke stå passivt til som da Saddam gassede kurderne.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer