Flere steder i Danmark er der efterspørgsel på undervisning i Saz. Şoreş tog sagen i egen hånd og besluttede sig for helt frivilligt at undervise i Saz for unge i Brøndby. Det blev en succes og en håndfuld børn og unge møder op hver søndag.

Af Deniz Serinci

Şoreş’ fingre glider rutineret hen over strengene på saz’en, mens han spiller den kurdiske klassiker ”Ay Dilberê”.

Det sker i Kulturhuset Kilden i Brøndby hver søndag klokken 15-17, hvor Şoreş underviser de unge i strengeinstrumentet Saz, også kendt som ”tembûr”.

Şoreş kom til Danmark i 1990 fra Tetwan i Nordkurdistan. Siden har han flere gange undervist kurdiske unge i folklore og sprog.

Undervisningen i saz er arrangeret af Kurdisk Alternativ i Danmark (KAD) og deltagerne er fra alle fire dele af Kurdistan samt kurdere med rødder i Kaukasus. Saz-brugerne tilhører forskellige aldre.

”Det er vigtigt, at de unge lærer at kende deres kultur,” siger Şoreş. ”Tidligere har flere af eleverne gået til tyrkisk saz-undervisning. Men de unge og deres forældre ville gerne, at de også lærer kurdiske sange.”

Undervisningen er gratis. Hvis eleverne er friske på det, kan de dog bidrage med en 20’er per måned, som går til udgifter, som drikke og andet.

”Det er gratis, fordi det skal ikke koste noget at lære sin kultur,” siger Şoreş.

Det er en undervisning, de unge er glade for. Det fortæller de Jiyan.dk:

”Det er meget hyggeligt,” siger Rolîn Mihemed Elî. Hun stammer fra Efrîn i Vestkurdistan. ”Herigennem lærer jeg mere om vores kurdiske kultur, så den ikke forsvinder i fremtiden.”

Om Şoreş siger Rolîn, at ”han er en meget flink og god lærer.”

Ciwan Ozcan bakker hende op. Den unge fyr stammer fra Konya i Tyrkiet og siger om kurset:

”Han er rigtig god til at lære fra sig. Jeg kan her lære at spille de sange, som jeg har hørt derhjemme.”

Rêzan Hewlêrî, der stammer fra byen af samme navn i Sydkurdistan, sætter pris på underviserens hjælp til børnene.

”Şoreş bruger meget tid på at hjælpe de unge og det er vi glade for.”

Ifølge Serdar Ehmed fra Kobanî i Vestkurdistan er saz-undervisning vigtigt, så ”man ikke mister sin kultur, men lærer sine kurdiske rødder.”

”Musikken er også et vigtigt sprog for mennesker.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer