Metin Cakmak står bag virksomheden Samspil, der tilbyder ydelser indenfor socialpædagogiske områder i forhold til børn og unge, der er i risiko for at komme i kriminalitet, osv.

19-årige Maria kunne ikke børste sine tænder, var ofte udadreagerende og sad nærmest ubevægeligt i timevis i det samme sofahjørne og lyttede til den samme sang. De eneste gange, hvor hun rejste sig op, var, hvis hun skulle på toilettet eller spise i køkkenet på bostedet. Eller når hun var udadreagerende. Kvinden med psykisk nedsat funktionsevne var blevet opgivet af alle.

Men efter at Metin Cakmak kom ind i billedet ændrede Marias liv sig.  Hun blev tryggere, mere motiveret og kunne mere.

Nu har den unge kvinde overstået sin særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) og hjælper til med madlavning, rydder op i sit værelse og tømmer opvaskemaskinen.

”Fra at hun ikke ville medvirke til noget og ikke havde overskud til noget som helst, gik vi forleden 23.000 skridt, altså 14 km på en dag,” fortæller Metin Cakmak. ”Det er meget bevægelse for en person, der har været vant til at sidde ned i 12-14 timer om dagen.”

Metin Cakmak har næsten 30 års erfaring indenfor det socialpædagogiske felt. Interessen for området opstod fra barnsben af, for Metin Cakmak kom selv i 1985 som flygtningebarn fra tyrkisk Kurdistan op til Danmark, hvor han voksede op i Urbanplanen på Amager.

Herefter lavede han frivilligt arbejde i forhold til børn og unge, arbejdede i Røde Kors med traumatiserede asylbørn, studerede statskundskab på Aalborg Universitet og endte med at blive kriminalpræventiv koordinator.

”I min tid som kriminalpræventiv koordinator på Vestegnen bemærkede jeg, at en hel del kriminalitetstruede unge, der hang ud på gaden, ofte havde diagnoser som ADHD og/eller autisme. De havde store vanskeligheder ved at indgå i etablerede fællesskaber i skole- og fritidsregi og de fandt fællesskab og tryghed på gaden med andre unge i samme situation,” siger han fra lejligheden på Amager. Det er blandt andet derfor, at han nu har rettet fokus på borgere med psykiske lidelser.

Da Metin Cakmak vendte tilbage fra Ålborg Universitet til den del af Amager, hvor han var vokset op, bemærkede han hurtigt, at der var flere unge grupperinger i gadebilledet. Disse unge var mere optaget af at manifestere sig selv fremfor at integrere sig i omgivelserne og benytte de muligheder der var. Samtidig var omgivelsernes evne til at rumme og hjælpe disse unge også reduceret i forholdt til Metin egen opvækst. ”For meget kultur og berøringsangst og for lidt social og individuel tilgang”, siger Metin Cakmak.

”Jo mere, jeg arbejdede, jo mere forelskede jeg mig i det socialpædagogiske område, med at hjælpe og støtte det enkelte menneske,” tilføjer han.

”Jeg følte et ansvar for at give noget tilbage til det samfund som havde givet mig så mange muligheder. Samtidig synes jeg ikke vi kan være bekendt at lade mennesker at sejle i deres egen sø fordi de har foretaget nogle forkerte valg, eller fordi de ikke er født som standardmodeller til samfundets kassesystem.”

Hiver fat i familierne

Efter mange år i faste rammer hos kommuner og NGO’er  valgte den kurdiske mand at blive selvstændigt, hvor han selv definerer indhold og rammerne, som er ”fritaget for de fejl og mangler, jeg har mødt på min vej,” som han siger. ”Her har jeg friheden til at gøre det, jeg mener skal gøres for at hjælpe borgeren og jeg har det fulde ansvar for at det lykkes.” Jeg kan godt lide matchet mellem frihed og ansvar”, siger Metin.

Derefter oprettede Metin Cakmak i marts 2022 den socialpædagogiske virksomhed Samspil, der tilbyder ydelser indenfor socialpædagogiske områder i forhold til børn og unge, der er i risiko for at komme i kriminalitet, støtte i eget hjem, aflastningsordninger, ledsagerordninger, pædagogisk bistand i forhold til kommuner, og så videre.

Fra sit tidligere arbejde som kriminalpræventiv koordinator ved Metin Cakmak, at det vigtigt at arbejde, ikke kun med de udsatte unge, men også deres familier.

”Tit og ofte er det ikke tilfældigt, at de unge er endt sådan. Der er nogle familiedynamikker, familierelationer, som vi må arbejde med for at få de unge til at distancere sig fra kriminalitet, få stabiliseret deres skolegang og finde et fritidsarbejde for at give dem en holdbar fremtidsdrøm.”

Privat har Metin Cakmak autisme tæt ind på livet og det er en af grundene til hans fokus på autismeområdet. I sit arbejde er han flere gange stødt på mangelfulde indsatser.

”Ofte har man sat nogle firkantede strukturer, rammer og regler. Men det fungerer ikke, fordi borgerne har måske infantil autisme og kognitive evner på 10 årsalderen, så de har slet ikke mulighed for at fungere inden for de regler og kasser vi prøver at presse dem ind i,” lyder det.

Hvis man skal trænge ind til en person med massive psykologiske og kognitive udfordringer, så må man starte et andet sted og det er Samspils grundpille, forklarer Metin Cakmak, nemlig tillid og tryghed.

”Vi skal have en relation, der bygger på støtte, omsorg og tryghed. Når vi gør det konsekvent over en længere periode, så begynder tilliden. Borgerne mærker vores omsorg, fordi den er ægte og nærværende. Den er der også, når vi ikke er på arbejde,” fastslår familiebehandleren.

Maria er et pseudonym. Hendes rigtige identitet er redaktionen bekendt.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer