Diyarbekir: ”Lørdagsmødrene” har i 20 år ledt efter deres forsvundne familiemedlemmer. Remziye Bayram leder efter sin søn, Sirin Bayram. Han forsvandt i en alder af 18 i 1996. “Når et familiemedlem forsvinder, påvirker det dig så meget, at det ikke kan beskrives. “Indtil mit sidste åndedrag, vil jeg lede efter min søn. Hvis han ikke lever, forlanger jeg hans knogler.”

Denne uge samledes pårørende til de forsvundne kurdere, kendt som ”Lørdagsmødrene” igen i Diyarbekir (Amed) i Østtyrkiet/Nordkurdistan og protesterede. De bar fotografier af de mennesker, de mistede, primært mænd, som var blevet taget i forvaring af soldater og forsvandt under varetægt i 1990’erne.

Lørdagsmødrene kræver at lære sandheden om de 17.500 mord, begået af ukendte mennesker, og forsvindinger og kræver retsforfølgelse af de ansvarlige bag disse forbrydelser.

I løbet af 1990’ernes krig mellem Kurdistans Arbejderparti, PKK og den tyrkiske hær, forsvandt tusindvis af kurdiske intellektuelle, journalister og politikere i det sydøstlige Tyrkiet. Siden da har ingen set eller hørt noget til dem.

En af dem, der kommer hver lørdag til en park i Diyarbekir for at lede efter sandheden om sin mands skæbne, er Hatice Tekdag. Hun har siden 1994 ledt efter sin mand, men uden resultat.

“For 20 år siden tog mig og min mand, Ali Tekdag til byen i Diyarbekir for at gå på indkøb. Fire bevæbnede mænd kom og præsenterede sig som” politi “. De tog min mand fra mig,” fortæller Hatice.

På grund af de tyrkiske myndigheders tavshed, valgte Hatice at gå til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR), der fandt Tyrkiet skyldig i “ikke at beskytte Ali Tektag’s liv”.

Hatice havde otte børn, tre piger og fem drenge. Efter Ali Tekdags forsvinden, valgte en af ​​sønnerne at slutte sig til PKK. Han døde i sammenstød med det tyrkiske militær. Staten nægtede at overføre liget af sønnen til Hatice.

“I 1995, da jeg var på udkig efter min mand, døde min søn som martyr. Gendarmeriet kastede en bombe mod min søns gruppe af guerillasoldater. Siden da har jeg været på udkig efter hans knogler, ” siger Hatice og slutter hendes interview af med et ønske:

“Lad mig vide, hvor min mand og søns krop er. Jeg vil søge efter deres knogler, indtil jeg finder dem, og jeg vil aldrig opgive min sag.”

En anden mor på udkig efter savnede pårørende, er Dilber Bulut. Hendes mand, onkel, og tre fætre er forsvundet. Hendes mand, Mustafa Bulut, blev tilbageholdt af politiet i 1994 i et distrikt i Diyarbekir. Han blev aldrig set igen.

”Vi boede i landsbyen. Der var væbnede sammenstød i tre dage. Soldaterne kom og ransagede vores hjem. Min mand blev taget. Fra den dag af blev han aldrig se igen,” siger Dilber.

Dilbers søn var 20 dage gammel, da hans far forsvandt. Så han voksede op uden en far og var derfor “ødelagt psykisk,” som Dilber formulerer det. Hun fortsætter:

“Hvor er min mand? Har I dræbt ham eller hvad? Hvis I har gjort det, så giv mig hans knogler!”

Remziye Bayram leder efter sin søn. Sønnen, Sirin Bayram forsvandt i en alder af 18 i 1996. En nat ransagede tyrkisk gendarmeri deres hjem i Diyarbekir og tvang ham ud af sengen. Efter to dage, sagde politiet, at de intet vidste om hans forsvinden. En anden af ​​Remziyes sønner sluttede sig til PKK og døde der. Hans krop blev ikke overført til familien.

“Når et familiemedlem forsvinder, påvirker det dig så meget, at det ikke kan beskrives. Den ene døde som martyr, og han har ingen grav,” fortæller Remziye og forsikrer samtidig:

“Indtil mit sidste åndedrag, vil jeg lede efter min søn. Hvis han ikke lever, forlanger jeg hans knogler.”

Lørdagsmødrene begyndte i 1990’erne i Istanbul og spredte sig derefter til byer i hele Tyrkiet og de kurdiske områder.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer