Læs om smeden Kawas oprør mod Dehak.

Engang levede en ond tyran og konge ved navn Dehak. Efter et møde med selveste Djævlen blev kongen forbandet og der voksede to sorte slanger ud af skuldrene på ham.

Dehak kunne kun berolige slangerne på én måde: Ved at ofre to små børn til slangerne hver dag. Børnene skreg og tryglede om nåde. Men til ingen nytte. Slangerne flåede hjernerne ud af hovedet på dem.

Kongens kokke Armail og Karmail fik ondt af de unge. Derfor fik de fat i nogle geders hoveder og ofrede dem til slangerne i stedet. Men herefter døde Armail og Karmail og slangerne begyndte igen at æde menneskehjerner.

Ingen turde gøre oprør mod Dehak, der gav sine mænd ordre på, at tage ud til alle dele af riget og knuse enhver form for modstand.”

Efter at Dehak havde hersket i næsten tusind år, skulle smeden Kawa nu ofre sin sidste søn.

Grænsen var nået for Kawa. For han havde allerede ofret 17 sønner til Dehaks slanger og gad ikke mere. Han iførte sig sin smedekittel, tog sin søn i hånden og drog – efter aftale med embedsmanden Ferîdun – afsted mod Dehaks palads.

Overfor ham sad den onde konge på sin elfenbenstrone omringet af sine vagter og håndlangere.

“Det kan godt være, at jeg bare er en smed. Derfor vejer mine ord ikke så tungt som dine hykleriske ord,” sagde Kawa til Dehak og fortsatte.

”Under dit slaveri og undertrykkende regime har vi glemt, hvad retfærdighed er. Intet smerter et menneske mere end at miste sit barn. Og du er den ansvarlige for, at jeg er død hele 17 gange.”

Kawas venner tændte et bål udenfor af tykke grene. Smeden selv tog et flag, bestående af røde, grønne og gule farver og indledte et angreb på Dehak.

”Nu er tiden kommet! Vi skal vælte Dehak og befri vores unge fra hans jernlænker,” sagde Kawa.

Han tog sin smedehammer og smadrede Dehaks hoved med den.

Den 21. marts befriede Kawa folket fra den onde tyran. For at markere sejren antændte de så et bå på toppen af et bjerg.

Kawas efterkommere blev til kurderne. De mørke tider var hermed ovre. Det var nu en ny tid, ny dag. Ny = NEW. Dag = ROZ. Altså NEWROZ, navnet på kurdernes nytår.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer