Flere muslimer klager over at blive sat i bås med islamiske terrorister og blive mødt med krav om at fordømme fanatisme. “De må tage afstand, så vi ved, hvor de står”, mener debattør Lars Hedegaard.
Af Deniz Berxwedan Serinci
36-årige Jakob Nielsen er muslim. Som navnet antyder, er han pæredansk, men er senere konverteret til islam.
Han forklarer, at han er træt af at skulle tages til indtægt for andre muslimers handlinger.
Jakob Nielsen oplever, at han hver gang der er en debat om eksempelvis islamisk lov, sharia, stening, osv. straks bliver stillet spørgsmål om, hvad han synes om det.
– Det føles mistænkeliggørende, at man som muslim hele tiden bliver sat i bås med Al Qaida og bliver stillet til regnskab for utilpassede unge, bander.
Den danske islam-ekspert Jørgen Bæk Simonsen nikker genkendende til Jakob Nielsens beskrivelse:
– Det er et udsagn, man ofte hører. Utrolig mange muslimer er trætte af hele tiden at skulle forklare andre muslimers forkerte handlinger, fortæller han.
“Nødvendigt at de fordømmer”
Lars Hedegaard, en kendt islamkritisk samfundsdebattør og forfatter, mener tværtimod, at det er nødvendigt med en muslimsk fordømmelse af terror og ekstremisme.
Men er det rimeligt at afkræve muslimer en afstandtagen for noget, de ikke personligt har begået?
– Det er ikke urimeligt. Man må kunne stille dem spørgsmålet, om hvad de mener, om de eksempelvis går ind for islamisk lovgivning eller ikke.
– Hvis Folkekirkens biskopper gik ud og sagde, at det er kristendommens formål med vold og sværd i hånd at undertrykke alle indtil de retter sig ind efter Jesus, så må man også kunne spørge Folkekirkens medlemmer, om det også er deres politik? spørger Lars Hedegaard.
Muslimske Jakob Nielsen er ganske uenig heri.
Bør du som muslim ikke markere, at du er uenig med ekstremisterne, så alle kan se, hvor du står?
– Nej, folk må dømme mig på det, jeg laver og ikke andre muslimers handlinger. Hvis jeg tager afstand, så afskærer jeg mig selv fra dialog. Jeg snakker med alle, også meget strenge muslimer og har ikke nogen behov for at gå ud og tage afstand, svarer konvertitten.
– Det er dobbeltmoralsk, at vi som muslimer altid skal tage afstand fra andre muslimer. En kristen skal jo ikke stå til regnskab for hvert et ord i Bibelen, siger Jakob Nielsen.
– Nej, der går heller ikke ret mange kristne voldsmænd rundt og sprænger moskéer og biografer i luften og skærer halsen over på kvinder med henvisning til Bibelen, lyder det fra Lars Hedegaard
Mikael Rothstein, lektor i religionshistorie ved Københavns Universitet, har en anden mening:
– Naturligvis skal man ikke påtage sig ansvar for hvad andre gør, bare fordi man deler religiøse myter eller ritualer. Det ville betyde at ethvert folkekirkemedlem skulle stå til regnskab for de ulykker som protestanter har gjort sig skyld i overalt i verden: Krige, tortur, undertrykkelse, mission, lemlæstelse, siger han.