Ifølge musikforsker Kristine Ringsager truer, intimiderer og chikanerer tyrkisk politi kurdiske og venstreorienterede sangere.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Kristine Ringsager er en dansk musikforsker, som skrev sit speciale om musikcensur i Tyrkiet og tilbragte i den sammenhæng et halvt år sammen med kurdiske og venstreorienterede sangere i Tyrkiet, som Aynûr Dogan, Grup Kizilirmak, Grup Yorum, Metîn & Kemal Kahraman, Rojda, Rojîn og Ferhat Tunç, osv.

Musikforskeren har tidligere fortalt Jiyan.dk, at de tyrkiske myndigheder udsætter de kurdiske og systemkritiske sangere for et stort pres.

”Sangere bliver censureret, intimideret og chikaneret af tyrkisk politi”, lyder det fra Ringsager.

Hun fortæller, at de lokale myndigheder har ret til at aflyse koncerter i deres regioner, hvis de finder, at musikken kan true byens ’sikkerhed’.”

Kampklædt politi på koncertscene

Det tyrkiske politi møder talstærkt, uniformeret og kampklædt op til kurdiske koncerter.

”Flere musikere har fortalt, hvordan politiet har indtaget scenen, fx sat sig på to stole omkring musikerne og derfra nedskrevet eller filmet både musikernes og publikums handlingsmønstre. Det virker meget ubehagelig for tilhørerne og sangerne”, fortæller Ringsager.

Men hvorfor udsættes sangerne for sådan en behandling?
”Sangerne udtrykker tanker, der er kritiske overfor den tyrkiske stat og synger om historiske begivenheder, såsom massakrerne i Dêrsim, Diyarbekir, osv.” svarer Ringsager.

Selvcensur

Samtidig oplever musikerne vanskeligheder ved at finde spillesteder, da ejerne af disse ikke vil huse de kurdiske eller venstreorienterede koncerter af frygt for at få problemer med de tyrkiske myndigheder.

Kristine Ringsager fortæller, at de kurdiske sangere derfor beslutter sig for at censurere sig selv.

”Censuren har stået på så længe og er blevet så normaliseret i sangernes hverdag, at de ikke ønsker at lægge sig ud med de ultranationalistiske grupper i det tyrkiske samfund.”

I stedet for at synge om ”Kurdistan”, bruger de udtrykket ”Gulîstan” eller ”Rojhilat” (’øst’ på kurdisk), som sangeren Kemalê Amed gør i sit sidste album Kela Zilmê.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer