”Meldingerne fra Cizre er dybt foruroligende,” siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

Tidligere udenrigsminister og andre medlemmer af Folketinget udtrykker bekymring over udgangsforbuddet i byen Cizîrê/Cizre i Sydøsttyrkiet/Nordkurdistan, der i går blev ophævet efter en uge, hvor civile rapporteres døde.

”Meldingerne fra Cizre er dybt foruroligende,” siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (RV) til Jiyan.dk. ”Byen bør åbnes så hurtigt som muligt, både for at skaffe forsyninger og hjælp for byen og for at offentligheden kan få indblik i, hvad der foregår.”

Samtidig understreger han, at det ”påhviler alle parter et stort ansvar for at stoppe volden.”

Under det 10 dage lange udgangsforbud og blokade for de 130.000 indbyggere, viste billeder dræbte og lig, der blev gemmet af vejen i dybfrysere, fordi familierne ikke måtte komme ude og begrave dem. Endvidere rapportereredes der om militærets skarpskytter, der ramte kvinder og børn.

Nils Muižnieks, Europarådets kommissær for menneskerettigheder, appellerede i fredags til, at Ankara lukkede op for byen og var ”bekymret over de alvorlige beskyldninger om overdreven magtanvendelse fra sikkerhedsstyrkerne mod civile.”

Formand for Europaudvalget, Mette Gjerskov (S) fortæller netavisen, at hun ”tilslutter sig” appellen fra Europarådet og vil have uafhængige folk ind i Cizre for at danne sig et overblik over situationen.

”Vi har brug for uafhængige observatører og journalister til at rapportere om tingenes tilstand,” siger hun.

Indtil udgangsforbuddet i Cizre i går blev ophævet var der ifølge kurdiske kilder døde over 20, de fleste civile. De tyrkiske myndigheder siger, at der er tale om en antiterror-operation mod Kurdistans Arbejderparti (PKK), som står på EU’s terrorliste, og at der ikke er civile tab.

Den forklaring køber Kenneth Kristensen Berth (DF), næstformand for Folketingets Europaudvalg, ikke.

”Jeg er langt fra sikker på, at det alene er en offensiv mod PKK – snarere er der tale om et forsøg på at skræmme kurderne,” siger han og finder det helt ”uacceptabelt, at Tyrkiet har dekreteret udgangsforbud i en by, hvor man

[indtil mandag, red.] risikerede at sulte og tørste som følge heraf.”

PKK har på det sidste dræbt mange tyrkiske soldater – både i Dağlıca/Oremar og Iğdır/Îdir, ligesom bevægelsen før er blevet beskyldt for at dræbe civile.

Christian Juhl (EL), medlem af Udenrigsudvalget, mener, at de tyrkiske myndigheder må håndtere PKKs angreb anderledes.

”Hvis PKK angriber tyrkiske soldater, så må man løse det ved domstolene og ikke med hævnaktioner, hvor man sætter retsstaten ud af spil, som i Cizre.”

Juhl beskylder i øvrigt Tyrkiet for ”nær statsterrorisme mod kurderne”.

Grundlæggende løses konflikten ikke før minoritetsrettigheder er sikret, mener Kenneth Kristensen Berth.

”Erdogan må til at melde sig ind i den civiliserede del af verden,” lyder det fra DF’eren. ”Han må vælge om han fortsat vil trække Tyrkiet i en retning bort fra NATO og Vesten eller han vil slå ind på en kurs, hvor man respekterer frihedsrettighederne og Tyrkiets minoritetsbefolkninger.”

Over 40.000 mennesker er blevet dræbt siden 1984, da PKK startede dets væbnede kamp.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer