Abu Shujaa styrer netværk i Irak og Syrien, som redder kvindelige ezidi-sexslaver ud af Islamisk Stat (IS).

Af Deniz Berxwedan Serinci, Ekstra Bladet

Det begyndte den 3. august 2014.

Da Islamisk Stat (IS) indtog byen Shingal, flygtede ezidierne i alt hast ud. De, der ikke nåede at flygte, blev taget til fange af den islamistiske organisation, heriblandt op til 5000 kvinder og børn. Cirka 3000 er stadig i fangenskab. Tre af disse er kusiner til ezidien Abu Shujaa, en forhenværende købmand i Sinjar, der nu styrer et hemmeligt netværk, som skal lokalisere de kidnappede kvinder.

“Jeg kan ikke finde mine kusiner,” fortæller den 41-årige Abu Shujaa til Ekstra Bladet. “De er årsagen til, at jeg dannede dette netværk.”

Efter at Shingal blev løbet over ende af IS og mange kvinder blev mål for omfattende seksuelle overgreb, besluttede Abu Shujaa sig for at aktivere sit omfattende netværk i trekantsområdet mellem Irak, Syrien og Tyrkiet, hvor han i 20 år havde solgt og købt landsbrugsvarer.

Den normalt glatbarberede Abu Shujaa gik i gang med at anlægge fuldskæg. Han satte kursen mod den syriske storby Raqqa, hovedstad for IS’ selvudråbte kalifat.

I Raqqa overvågede netværkets medlemmer i fem dage et hus, hvor syv yezidi-kvinder i alderen 16 til 35 år blev holdt fanget og voldtaget af to IS-militante med rødder i Libanon og Australien.

”IS-folkene forlod huset for at tage til bøn i moskeen, og så slog vi til,” fortæller Abu Shujaa. ”To af vores folk gik ind i huset, mens tre andre holdt vagt udenfor. De afspillede en telefonbesked til kvinderne, som deres bekendte i Shingal havde indtalt.”

Læs mere i Ekstra Bladet i dag

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer