“Kurderne bliver dagligt dræbt og tortureret under det flag i Efrîn,” siger Shukri Aljojo (“Bavê Ferhad”). “De hejser det syriske oppositionsflag og råber “Befri Palæstina”. Hvad har det med flygtninges rettigheder at gøre?”

Arkivfoto, 2019

Den Kurdiske Kulturforening i Danmark (Komela Kulturî ya Kurd Li Danîmark), der består af syriske kurdere, har besluttet sig for ikke at deltage i de syriske sit-in-protester foran Christiansborg, efter at deltagerne er begyndt at flage med det syriske oppositionsflag. Interview med Shukri Aljojo, kendt som “Bavê Ferhad”, der er ansvarlig for foreningen.

Hvorfor vil I ikke deltage i protesterne, der jo protesterer imod den danske regerings hjemsendelse af syriske flygtninge?

“Der er tre grunde,” fastslår Aljojo.

“For det første er vi en kulturel forening og vil ikke indblandes i en sag om politiske flag.

For det andet bliver kurderne dagligt dræbt og tortureret under det flag i Efrîn, der i 2018 blev besat af Tyrkiet og tyrkiskstøttede grupper.

Og sidst, men ikke mindst, så deltog vi i starten i protesterne foran Christiansborg af humanitære årsager. Vi var der for at forsvare flygtninges rettigheder imod hjemsendelse til Syrien. Men nu hejser de det syriske oppositionsflag og råber “Befri Palæstina”. Hvad har det med emnet, altså flygtninges rettigheder, at gøre?”

Men de har jo også danske og kurdiske flag. Nogen af dem siger også, at de ikke støtter Tyrkiet.

“Hvorfor skal der overhovedet være noget flag, når det handler om flygtningenes rettigheder? Står det til mig, bør der slet ikke være noget flag, men udelukkende bannere. Lad os kæmpe for flygtningenes rettigheder og ikke alt muligt andet.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer