For 5 år siden kunne Ardashir Sulaiman ikke ét ord dansk. Nu har han bestået studentereksamen på Mulernes Legatskole i Odense med 11,6 i snit og fået et legat.

Den kulsorte hue med de flotte detaljer sidder smukt på det lige så sorte hår og vidner om tre hårde, men lærerige år.

20-årige Ardashir Sulaiman kan nu kalde sig for student. Tilmed med et tårnhøjt gennemsnit på 11,6.

”Det føles virkelig godt, når jeg ser at alt det, jeg har gjort, har betalt sig,” siger han til Jiyan.dk. ”Alt det hårde arbejde, alle de dage, man sad med sine lektier, opgaver, også videre.”

Ardashir stammer fra Dêrika Hemko i syrisk Kurdistan og kom til Danmark i 2016.

Yndlingsfaget i gymnasiet var fysik. Dansk derimod havde han svært ved i starten. Nu taler han det flydende.

”Jeg kunne ikke have opnået det her uden min dansklærer i gymnasiet. Jeg startede med 02 i dansk i 1.g, men min dansklærer gav mig feedback til, hvordan jeg kunne forbedre det. Nu har jeg fået 10-taller i de sidste syv afleveringer.”

Snart begyndte den unge mand at være studiepilot i skolens lektiecafe, hvor han i to timer ugentligt hjalp andre elever.

Nu går han efter at studere medicin på Syddansk Universitet i Odense.

”Jeg har altid drømt om at blive læge, for jeg kan godt lide at arbejde med mennesker og hjælpe dem.”

Han savner hjembyen Dêrik, sine venner og familie dernede. Men Ardashir foretrækker alligevel at blive i Danmark, trods regeringens snak om at hjemsende syriske flygtninge.

”Det er ren symbolpolitik fra regeringens side, så de kan få flere stemmer.”

I en Facebook-video for et par måneder siden sagde Ardashir:

”Integrationsminister Mattias Tesfaye mener, at syriske flygtninge skal genopbygge deres land. Dette virker banalt for selvfølgelig skal vi det. Det er min og andres drøm. Men hvordan skal jeg genopbygge vores land, når vi ikke har færdiggjort vores uddannelse? Vi vil nemlig ikke kunne bidrage med noget. Dvs. hvis vi bliver hjemsendt nu, skal vi tage hele vores uddannelse om – hvis vi overlever selvfølgelig. Vi skal igen lære arabisk. De fem år, vi har brugt på at lære dansk, vil ikke kunne bruges til noget der.”

Hjemsendelse eller ej. Indtil da, bør man tage sig en uddannelse, mener den unge flygtning.

”Jeg siger altid til mine venner, at de bør tage sig en uddannelse. Fordi det er derigennem, at man kan finde sig et arbejde og sikre sig en fremtid – især når man er i Danmark og har mulighed for det.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer