Kurdiske Adel Khader boede 10 år i Ukraine, før han kom til Danmark. Nu åbner han sit hjem i Lunderskov for ukrainske flygtninge.

Adel Khader og hans familie kom til Danmark for syv år siden. Adel og konen Roushin, der begge stammer fra Kobanî i syrisk Kurdistan, havde undervejs boet i 10 år i Ukraine.

Adel har beholdt kontakten til det østeuropæiske land, og deres ukrainske venner har besøgt dem i Danmark.

Efter den russiske invasion af Ukraine, har Adels venner brug for at bringe deres børn i sikkerhed. Adel og Roushin tilbød straks børnene et værelse i deres hus i Lunderskov, tæt på Kolding.

Børnene består af Ania på 24 år og lillebroren Marek på 12 år. De ankommer til den dansk/tyske grænse på lørdag, og her skal Adel stå klar hos politiet for at underskrive de dokumenter, som bekræfter, at han vil forsørge de to børn.

”Jeg er selv flygtning, så jeg ved hvad det vil sige at flygte fra sit hjemland,” siger Adel til Jiyan.dk. ”Jeg bliver vred og ked af det, når jeg i tv ser bomberne regne ned over Ukraine. Det er et fredeligt folk, der ikke fortjener den slags.”

Han kender den russiske leder Vladimir Putins politik fra Syrien, hvor russeren støtter landets diktator Bashar al-Assad.

”Putin er en diktator, der har efterladt Syriens folk i en forfærdelig situation. Nu gør han det samme mod Ukraine,” siger Adel.

Ania har en diplomuddannelse i engelsk, og hun skal have et arbejde. Derfor har Adel talt med jobcenteret og sit netværk for at hjælpe hende.

Det er en fordel, at den kurdiske mand taler flydende ukrainsk og russisk. Derudover taler han også kurdisk, arabisk, dansk og engelsk.

Som frivillig i integrationsafdelingen i Kolding Kommune hjælper han nye flygtninge, som kommer til Kolding, eksempelvis ved at tolke på frivillig vis for dem. Til daglig arbejder han hos Smurfit Kappa Danmark i Kolding. I sin sparsomme fritid oplyser han endvidere kurdere i Danmark om relevante nyheder via Facebook-gruppen Kurdên li Danîmark -Kurderne i Danmark, som han er admin på.

Adel har foreslået Smurfit Kappa Danmark, at de kunne sponsorere to paller flyttekasser til nødhjælp til det krigshærgede land. Det er en del af et projekt, ledet af Olesya Svystun, en ukrainsk tandlæge, der bor i Kolding. Hun har gennem Facebook koordineret indsamling af mad, medicin, mælk, bleer og andre fornødenheder.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer