Kurdere ønsker et demokratisk autonomi indenfor Tyrkiets grænser. 

Af Dilan Secilmis

Det Demokratiske Samfunds Kongres, eller DTK, en kurdisk lokal organisation, har fremlagt det første samlede udkast til en model for “demokratisk autonomi”.

Vedtagelsen af “Demokratisk selvstyrende Kurdistan”-modellen vil ifølge DTK være et afgørende skridt i løsningen af de årtier gamle kurdiske spørgsmål.

Ifølge tyrkiske kritikere vil modellen i praksis ikke blot indebære selvstyre, men decideret uafhængighed og løsrivelse fra Tykiet.

Men DTK understreger dog at de hverken ønsker en uafhængig stat eller at ødelægge den tyrkiske stat.

I søndags blev udkastet åbnet for debat i en konference i den sydøstlige provins Diyarbekir, hvor deltagerne bl.a. var centrale pro-kurdiske figurer, fremtrædende akademikere og journalister. 

Den foreslåede model vil organisere sig i “politiske, økonomiske, kulturelle, sociale, diplomatiske, juridiske, økologiske og selvforsvar” grene/brancherne.

I udkastet står der bl.a.

”Demokratisk autonomi har til formål at demokratisere den Tyrkiske Republik, ændre nationalstatens rigiditet, der ikke opfylder de behov, som befolkningen i Tyrkiet har, og samtidig fjerne hindringer, som nationalstaten skaber for den politiske, sociale, økonomiske og kulturelle udvikling af mennesker.”

Det ved understreget, at demokratisk autonomi ikke ville medføre en ændring af grænser, ”men blot forstærke sammenholdet iblandt mennesker indenfor de grænser der i forvejen er, og at det vil være starten på en ny periode for kurdisk-tyrkiske relationer”.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer