Den 28. juni 1987 bombede irakisk luftvåben byen Sardasht i iransk Kurdistan med kemiske våben. Angrebene dræbte mere end 100 civile og sårede tusindvis.

Det skete som led i krigen mellem Iran og Irak. En krig, der kostede næsten en halv million mennesker livet.

Hundredvis af flygtninge fra Sardasht endte i Danmark, hvor de bor i Øst- og Midtjylland samt Midt- og Sydsjælland. De mindes på 35 årsdagen angrebene.

En af dem er Najibeh Ali Poor i Skive.

Hun flygtede efter de kemiske angreb til Danmark.

Under selve angrebet befandt den dengang 28-årige Najibeh Ali Poor sig i Sangasar i irakisk Kurdistan, på flugt fra det iranske regime. Her boede hun med sin mand og fire børn. Hendes mand var peshmerga hos Kurdistans Demokratiske Parti, ledet af Abdurrahman Ghassemlou.

Hendes 30-årige storebror og 18-årige niece mistede livet ved angrebene i Sardasht.

”Min storebror var på vej til arbejde, da han blev ramt af en kanon,” fortæller Najibeh Ali Poor.

”Derudover blev min far også såret,” oplyser hun.

”De kemiske våben brændte hans krop og han kunne ikke se noget.”

Nogle bekendte kom hen til Najibeh Ali Poor og fortalte om angrebene.

”Jeg blev chokeret, fik det meget dårligt og brød ud i gråd.”

Den kurdiske kvinde er skuffet over den manglende viden om Sardasht. En anden by blev giftgasset et halvt år senere og blev verdensberømt, nemlig Halabja på den irakiske side af grænsen. 5000 mennesker døde.

”Det, der skete i Halabja var meget slemt. Men angrebene i Sardasht var også forfærdelige. Mange har stadig problemer med vejrtrækning, så verden bør ikke glemme os. De bør anerkende angrebene i min by og sende et signal om, at den slags er uacceptable.”

I 2004 idømte Teherans Offentlige Domstol i Iran den amerikanske regering en økonomisk erstatning til ofrene for de kemiske angreb i Sardasht. Under Iran-Irak-krigen støttede USA Saddam Hussein mod Iran, ledet af ærkefjenden Ayatollah Khomeini.

Se udsendelse

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer