Den 1. marts blev der afholdt en konference om situationen i Østkurdistan (Iran) på Christiansborg.

Konferencen blev afholdt af Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (PDKI) i samarbejde med Enhedslisten. Flere etniske danskere og kurdere fra alle dele af Kurdistan deltog.

Der var taler på både dansk og engelsk.

Lederen af PDKI, Mustafa Hijri, deltog også i konferencen og holdt en tale om situationen i iransk Kurdistan og besvarede spørgsmål fra deltagerne.

Talerne var udover Hijri folketingsmedlem Søren Søndergaard (EL), journalist Deniz Berxwedan Serinci, medlem af PDKIs bestyrelse i Danmark Hejar Dashti samt aktivisterne Khalid Rawandost, Sahar Hissami, Avin Haydarian og Jalal Qaderi. De fortalte om kurdernes situation, historie, kvindernes situation.

Hijri sagde blandt andet:

“Siden ​​Den Islamiske Republik blev oprettet – som et sekterisk islamistisk regime – er undertrykkelsen af ​​kvinder og minoriteter taget til og er blevet religiøst begrundet.

I september 2022, efter mordet på Jina Amini, opstod der en folkelig bevægelse i Iran under mottoet “Kvinder, liv, frihed”.

Bevægelsen stammede fra Kurdistan-regionen i Iran og spredte sig til hele landet og var uden fortilfælde i forhold til at modstå den Islamiske Republik.

Den kurdiske bevægelses kamp for nationale rettigheder, demokrati og ligestilling har dog varet ved i næsten et århundrede.

Den kurdiske nationale identitet har et objektivt grundlag og tager udgangspunkt i et fælles territorium, sprog, kultur og fælles historie. På dette grundlag har den kurdiske nation formuleret sin søgen efter befrielse og politisk suverænitet på sit eget territorium i iransk Kurdistan.

Vi som kurdere mener, at frivillig sameksistens inden for Irans geografiske grænser ikke er mulig uden anerkendelse af landets nationale, etniske og religiøse mangfoldighed, samt en ægte forpligtelse til delt suverænitet og demokrati.

Vores vision for Irans fremtid er et multinationalt føderalt demokrati.”

Se fotos: SEBASTIAN AT DIACO

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer