Jina Amini og “kvinde, liv og frihed”-bevægelsen får årets Sakharov-pris.

Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, har i dag annonceret, at årets modtager af Sakharov-prisen 2023, der hvert år uddeles af Europa-Parlamentet til personer, der har gjort en ekstraordinær indsats for menneskerettigheder.

Metsola erklærede: “Den 16. september markerede vi etårsdagen for mordet på Jina Mahsa Amini i Iran. Europa-Parlamentet står stolt med de modige, som fortsat kæmper for lighed, værdighed og frihed i Iran. Vi står sammen med dem, der, selv fra fængsel, fortsætter med at holde bevægelsen “kvinde, liv og frihed” i live. Ved at vælge dem som modtagere af Sakharovprisen for tankefrihed 2023 husker Parlamentet deres kamp og hædrer fortsat alle dem, der har betalt den ultimative pris for frihed.”

Den 22-årige kurdiske kvinde Jina Mahsa Amini døde i september 2022 i iransk politis varetægt. Hun var blevet anholdt, fordi hendes slør ikke dækkede hendes hår tilstrækkeligt. Ifølge hendes familie blev hun slået af politi og døde. Politi selv hævdede, at hun døde af hjerteproblemer. Hendes død førte til en opstand i store dele af Iran.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer