Hejar Dashti fra Odense er vokset op med Şivan Perwer’s musik. “Man fik lyst til at være en del af partisanerne, da man hørte hans sange.”

Af Deniz Berxwedan Serinci

En undersøgelse på Jiyan.dk har vist, at Şivan Perwer er den mest populære sang blandt vores læsere.

Det kommer ikke bag på den iransk-kurdiske studerende Hejar Dashti, der til daglig studerer Statskundskab i Odense.

– Şivan Perwer er en meget betydningsfuld sanger hos mig.

Hejar husker især Şivan Perwers rolle i partisanmusikken, hvor sangeren med sine marcher og såkaldte modstandsmusik opmuntrede de kurdiske guerillaer, peshmerga’er, i kampen mod det iranske præstestyre.

– Jeg er vokset op blandt peshmerga’er fra PDKI (Kurdistans Demokratiske Parti i Iran). Om foråret og sommeren foretog peshmerga’erne mange angreb på iranske baser i Kurdistan, husker Hejar.

Alt blev filmet: fra peshmerga’erne tog af sted til de var tilbage igen. Redigeringen af filmene foregik tit hjemme hos os, og de brugte altid Şivan Perwer’s sange i baggrunden, fortæller Hejar.

– Da hundredvis af Peshmerga’er gik op af et bjerg i en lang linje, kunne man høre Şivan synge: ”Wa hatin pêşmergên me şal û şapik li bejna wan”… Så fik man virkelig lyst til at blive peshmerga.”

Forsker: Budskab om modstand appellerer godt
David Romano er forsker ved Toronto University og har beskæftiget sig med sammenhængen mellem medier og etnisk bevidsthed, påpeger, at en følelse af undertrykkelse på baggrund af etnicitet ”legitimerer mobilisering og politisering af etnicitet med det formål at forsvare sig selv og sin gruppe”.

Budskaber om modstand mod myndighederne appellerer på den måde godt til mennesker, der er utilfredse med en bestemt politik. Således nævnes vreden over den tyrkiske hærs fremfærd i Dêrsim i 1937-38, hvor et stort antal civile menes massakreret, af flere PKK-oprørere som årsag til, at de er blevet militante.

Saddam om Şivan
Begivenhederne i Dêrsim dengang er siden blevet omtalt i talrige sange, især sunget af bl.a. Baran, Şivan Perwer osv. Under Şivan Perwers koncert i irakisk Kurdistan i 1991 blev kampråbet Bijî Kurdistan, bimrî koledar!, ”Længe leve Kurdistan, død over undertrykkeren!”, velmodtaget af folk, der var blevet udsat for folkemord og giftgasangreb kort tid inden.

Iraks tidligere præsident Saddam Hussein menes at have en kendt udtalelse om Şivan Perwer, hvis rigtighed dog aldrig er blevet bekræftet. Den lyder:

”Jeg bomber kurderne og tusinder dør. Jeg udsætter dem for Anfal-kampagne og hundredetusinder af dem forsvinder. Ligesom man skal tro, at kurderne er færdige og nedkæmpet, dukker Şivan Perwer op og synger en sang, og så er kurderne på banen igen.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer