Hendes følelsesladede stemme er efterhånden kendt i alle kurdiske kredse i Danmark. Og når Mizgîn optræder kan hun fuldende vores lyriske behageligheder ved at satse på enkelthed, god stemning, og bruge de passende instrumenter til traditionelle kurdiske sange – læs interview med Mizgîn.

Af Medya Özvan

I baggrunden kan man høre Anders Jacob Honore spille, som en live koncert på en cafe, mens Mizgîn Özdemir hælder the op til mig. For Mizgîn er musikken en dagligdag, og det har det været siden hun fik sin første saz som 18 år.

”Min bror købte en saz til mig. Jeg sad hjemme, og spillede, for jeg gik ikke i skole eller havde arbejde. Efterhånden spillede jeg lidt for mine venner og familie, der sagde jeg havde en god stemme, og sådan begyndte det hele.”

Siden Mizgîn flyttede til Danmark fra hjembyen Batman i Sydøsttyrkiet/Nordkurdistan, startede hun med at spille kurdisk musik. Hun kendte ikke så meget til det tyrkiske sprog, men var meget bevidst om sin kurdiske identitet. Mizgîn kommer dog ikke fra en musikalsk familie, men har altid haft viljestyrken og drømmen om at spille saz.

”Jeg er kurder, og vil meget gerne synge på mit modersmål. Den kurdiske musik er fantastisk. Så jo endnu mere jeg kender til verdensmusik, jo endnu mere holder jeg af kurdisk musik,” siger hun på kurdisk og fortsætter:

”Når Sakiro (kurdisk folkesanger, red. ) synger, minder det om hiphop, og Sivan Perwer kan sammenlignes med en operasanger. Der er masser af forskelligt slags musik i kurdisk musik.”

Håber at kurdisk musik når internationale højder

Mizgîn ønsker at den kurdiske musik skal nå flere højder

”Det er min drøm at kurdisk musik bliver internationalt verdensmusik. Måske får næste generation lov til at se det, altså dem der bliver bedre end mig. Kurdisk musik er rigt på melodier. Når alle andre folkeslagsmusik som arabisk, indisk, afrikansk, kommer ind på verdensmusik, hvorfor så ikke kurdisk?”

Tror du musikken inspirerer hinanden?

”Hiphop kom for langt tid siden fra Afrika og slaverne. Lige meget hvor langt vi er fra hinanden, geografisk og kulturmæssigt, får vi altid en del af hinanden.”

Med Mizgîns danske mand, der spiller saxofon, udveksler de viden og lærer nye musikalske greb. Selv er musikken for Mizgîn en vigtig del af hende, hvor hun dagligt udvider sine musikkundskaber.

”Musik for mig er som en baby en mor passer. Hun lærer dig alle nødvendige ting, til du selv kan klare det. I musikken skal man altid bygge. Man bliver aldrig mæt eller får nok. Lige meget hvor meget du giver din datter, er det ikke nok. Barnet vil have endnu mere. Og selvom børn vokser og bliver ældre, vil moderen altid se barnet som ung. Jeg kigger på musikken som mit barn.”

Fik polio som 2-årig

Det er kendt, at Mizgîn sidder i kørestol. Sygdommen, polio, fik hun da hun var 2 år gammel. Men det hindrer hende ikke i at spille musik.

”Jeg er blevet stærkere pga. af krigen, frihed og mange ting. Men også fordi jeg sidder i kørestol, så jeg kan klare at fortælle om mine følelser gennem musikken. Musikken fortæller følelser, ” fortæller hun.

”Jeg synes selv at jeg er meget heldig, selvom jeg har fysiske problemer, der også gør det dagligt sværere, når jeg arbejder.”

Men alt har ikke været lutter glæde. For Mizgîn forklarer hun hvilke udfordringer, der kan være.

”Når vi ikke har et land kan man ikke nemt komme frem. Hvis man ikke har et arbejde, kan man ikke købe et nyt instrument, og hvis man ikke går i skole, lærer man heller ikke noget. Så det er et meget stort problem. I Danmark er det et godt sted at komme frem hvis man er ung. Men derimod er det svært når man er kvinde og sidder i kørestol, da der er mange fordomme om mellemøstlige kvinder.”

Hvad har været din inspiration i din musikkarriere?

“Nizamettin Aric, jeg går ind i en anden verden når jeg hører ham. Og selvfølgelig også Sivan Perwer. Sarah Brightman og Bocelli elsker jeg, og i dansk musik er det Savage Rose. De er alle stærke, og har en smuk stemme. Delil Dilanar er også fantastisk.”

Et gammelt klaver står op ad væggen, ved siden af et legetøjsklaver. Mizgîn har stiftet familie med Anders og bor sammen med deres datter Delal. Jeg vil høre interviewet igen og igen på min mikrofonoptager, for interviewet har været en god oplevelse.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer