Masoud Mohammadi har du nok ikke hørt så meget om. Men Masoud har haft en livslang erfaring med musik, der startede efter en flugt fra Irans og Iraks ødelæggelse af hans landsby. Derfor er det ikke nogen overraskelse, at Masoud synger om følelser og den kurdiske identitet.

Af Medya Özvan

”Jeg kom til Danmark i 1985, hvor jeg var 18 år gammel. Den irakiske og iranske regering ødelagde min landsby og forfulgte mig, da jeg var politisk aktiv,” fortæller Masoud, som er vokset op i Qesrî Shirin i Østkurdistan/Iran. Masoud var vokset op med mange mennesker omkring ham. I byen boede der omkring 100.000 mennesker, men de måtte flygte fra byen på grund af Saddam Hussein og det iranske regime. Masoud blev tortureret i fængslet under 1970’ernes iranske revolution, og måtte siden hen flygte for sin frihed.

Masoud så meget op til visse idealer, men blev mest inspireret af sin storesøster som lille. Masouds søster spillede også musik, og det var gennem hende, at han prøvede den kreative retning. Imponerende er det, når han fortæller at både ham og hans søster, er blevet kendte musikere.

“Min søster er en kendt musiker i Iran. Gennem generationer har der været mange musikere i familien, og det har altid ligget tæt på mig. Jeg har altid ønsket at producere musik, men der er ikke så mange muligheder i Iran.”

Masoud kickstartede sin karriere i Danmark, landet med mange muligheder, da han forsøgte sig med den orientalske strengeinstrument, saz eller baglama og med sang, men han fandt hurtigt ud af, at stemmen var hvad folk foretrak.

”Når jeg optrådte, var folk meget positive over min musik, men de syntes bedst om min sangstemme. Derfor synger jeg mest i dag,” siger Masoud. Masoud har udgivet adskillige cd’er og sågar været med i flere kurdiske tv kanaler, bl.a. da Medya TV var ved sin begyndelse. Han medvirker også i danske forestillinger med sin musik. Masouds musik kan beskrives som en kombination af det vestlige og det mellemøstlige, som han foretrækker det, ”det er bedst at vise den personlighed jeg har,” siger han og refererer til multikulturen han lever i.

Masoud har i dag en baggrund som bygningsingeniør og IT ingeniør.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer