Anmeldelser af Ezîz Gerdenzerî’s to nye bøger Hezkirina Qedexe og Çîrok û Serpêhatî.

Forlaget DOZ har i den seneste tid udgivet fire kurdiske bøger. To af disse er udarbejdet af den dansk-kurdiske forfatter Ezize Gerdenzeri. Den ene af bøgerne går under navnet “Hezkirina Qedexe”/””Forbudt kærlighed”, og er en række samlede værker af Ezize Gerdenzeri. ”Çîrok û Serpêhatî”(Eventyr og Historier) er navnet på den anden bog, som indeholder den berømte danske forfatter H.C. Andersens værker oversat til kurdisk af Ezize Gerdenzeri. Begge bøger er af god, litterær kvalitet.

DOZ, som har hovedsæde i Istanbul, er et kendt forlag og har i over 20 år udgivet flere kurdiske værker, samt mange verdensberømte litterære klassikere på kurdisk.

Ezize Gerdenzeri er forfatter til en række værker, heriblandt tre romaner, tre dramaer, flere digte, noveller, historier og eventyr. I 2005 har han endvidere oversat den verdensberømte, danske forfatter H.C. Andersens værker fra dansk til kurdisk, hvoraf nogle blev publiceret i kurdiske tidsskrifter, fx avestakurd.net og komkar.dk.

Çîrok û Serpêhatî”/ ”Eventyr og Historier” som oversættelsen af Ezîzê Gerdenzerî hedder, er en dejlig gave til kurdiske børn. Sproget er rigt, forståeligt og letlæseligt. Oversættelsen har fra start til slut bevaret det originale, eventyrlige sprog, men har på fornemste vis bibeholdt de sanseindtryk, den mening og de følelser der kommer til udtryk i den originale udgave af H.C. Andersen. I overensstemmelse med kurdisk sprog, og med den hensigt at beholde forfatterens særegne fortællermåde, er sætningskonstruktionerne, de retoriske virkemidler, gentagelse af synonymer, anvendelse af kurdisk folkelig sætningsopbygning samt billedlige udtryk mv., med il at gøre dette til en fuldstændig skønlitterær oversættelse.   

Vi håber at man snart kan læse og nyde H. C. Andersens andre værker på kurdisk, samt andre danske skønlitterære klassikere fra Ezize Gerdenzeri´s pen.

Interesserede kan kontakte: evin_b_6@hotmail.com

Oversættere: Eziz Isko Gerdenzeri og Evin Botansen

Kilde: http://candname.hk-mg.net/  & www.nukurd.com

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer