Den populære søgemaskine Google findes nu også på kurdisk. Der er tale om Google på den kurdiske Soranî-dialekt skrevet med arabiske bogstaver. Så snart nyheden om Google på (soranî) kurdisk kom, begyndte kurdere, der taler den anden kurdiske dialekt, nemlig kurmancî, at efterlyse en Google på deres dialekt, skrevet med latinske bogstaver.

Kurderne taler et indeeuropæisk, iransk sprog, der er beslægtet med Irans officielle sprog, persisk. Grundet mangel på kurdisk selvstændighed og dermed central administration, har der aldrig kunne skabes ét ”standardkurdisk” som det eksempelvis er sket med dansk via ”rigsdansk”. Dette betyder, at kurderne, trods det fælles sprog, taler forskellige dialekter, der kan være indbyrdes uforståelige.

Flertallet af kurdere i Tyrkiet og stort set alle kurdere i Syrien og Kaukasus dialekten kurmancî, der mest skrives med det latinske alfabet.

Samtidig taler de fleste kurdere i Irak og Iran soranî, der primært skrives med arabiske bogstaver. Forskellen er bl.a. grammatik, hvor Soranî er nemmere og mere enkel. Eksempelvis afhænger endelserne på ordene på kurmancî af dets køn, mens dette ikke er tilfældet på soranî, hvor ordene slet ikke har køn.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer