En dansk delegation besøgte i går Roboskî, landsbyen der mistede 34 civile borgere efter et tyrkisk luftangreb lige før nytår.

Af Deniz Berxwedan Serinci
Fotos: Jacob Holdt

Blandt de danske politikere, der besøgte Roboskî var folketingsmedlemmerne Nikolaj Villumsen og Pernille Skipper, begge fra Enhedslisten og tidl. MF for SF, Pernille Frahm.

De har blandt andet besøgt gravene til de dræbte og overnattet hjemme hos en af familierne i Roboskî.

”Det gjorde kæmpe indtryk på mig at se, hvordan familier, som har levet i Roboskî i generationer pludselig blev revet væk af deres hverdag,” fortæller Pernille Frahm, hvis delegation blev stoppet hele tiden ved diverse checkpoints på vej til landsbyen.

Et andet medlem af delegationen, Nikolaj Villumsen blev rørt af besøget.

”Det var forfærdelig at se, at så mange var døde i så lille et samfund.”

”Vi mødte en enorm sorg. Det gode ved turen var at se, at folk havde håb på trods af denne tragedie,” fortæller Pernille Skipper.

Hun holdt en tale til ære for ofrene, hvor hun udtrykte sin medfølelse og håb om, at de ansvarlige for massakren vil blive retsforfulgt.

Kurdere glade for at se danske MF’er

Den danske delegation blev varmt modtaget af Roboskî, hvis indbyggere var glade for det udenlandske besøg. Samtidig spurgte de lokale ind til sagen om Roj-TV, der blev kendt skyldig i terror ved Københavns byret i januar. En dom, tv-stationen har anket.

”I må ikke lukke Roj-TV, sagde de alle,” fortæller Pernille Frahm.

De lokale håber, at den danske delegation vil gøre en forskel i forhold til deres vanskelige situation. Og det vil danskerne, bebuder Nikolaj Villumsen.

”Jeg vil tage den her sag med til Europarådet og bede dem presse Tyrkiet, så de ansvarlige kan blive retsforfulgt,” siger han og undrer sig samtidigt over det stramme sikkerhedsopbud i landsbyen og omegn.

”Jeg er som dansker ikke vant til at soldater peger på mig med deres maskingeværer.”

34 civile kurdere, herunder børn ned til 12års alderen, blev i december bombet af tyrkiske krigsfly i Roboskî, Nordkurdistan/Tyrkiet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer