Tyrkiets fratagelse af prokurdiske politikeres immunitet skader ytringsfriheden, mener Venedigkommissionen, som er en rådgivende institution under Europarådet.

De tyrkiske myndigheders beslutning om at ophæve en række folkevalgte politikeres immunitet skader ytringsfriheden i landet. Det konkluderer en nylig rapport fra Den Europæiske Kommission for Demokrati gennem Lov, også kendt som Venedigkommissionen, som er en rådgivende institution under Europarådet.

“Parlamentsmedlemmers ytringsfrihed er en vigtig del af demokratiet. Deres ytringsfrihed skal være udvidet og skal også beskyttes, også når de taler uden for parlamentet. At man går efter et ikkevoldeligt mål såsom regional autonomi kan ikke være genstand for retsforfølgelse,” hedder det i rapporten.

Rapporten skelner mellem voldelige og ikkevoldelige udtalelser.

“Kun taler fra parlamentarikerne, der opfordrer til vold, eller direkte støtter voldsmænd, kan føre til retssager.”

Endvidere påpeger rapporten, at Tyrkiet “har et problem med ytringsfrihed, ikke mindst med hensyn til sager, som betragtes som propaganda for terrorisme.”

I maj blev et lovforslaget om at fratage immuniteten hos folkevalgte, som skete på præsident Recep Tayyip Erdogans initiativ, vedtaget med et flertal på to tredjedele.

Det pro-kurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP) mener, at forslaget er Erdogan og hans AKP-partis forsøg på at tvinge dem ud af parlamentet og få mere magt til AKP selv.

Sidstnævnte derimod siger, at HDP er den politiske gren af Kurdistans Arbejderparti (PKK) – der står på EU’s terrorliste – og at dets parlamentsmedlemmer derfor bør retsforfølges. Det er en anklage, HDP afviser.

Det faldt især mange tyrkere for brystet, at Tugba Hezer, parlamentariker fra HDP, deltog til mindehøjtid for Zinar Raperîn, kurdisk selvmordsbomber, der dræbte 28 personer i februar i Ankara.

Kommentér via Facebook

kommentarer