Ifølge forskere kan Tyrkiets kurdiske problem løses ved tyrkisk medlemsskab af EU og øget selvstyre til kurderne.

Af Medya Özvan
Redigering: Deniz Berxwedan Serinci
Foto: Rumet Cilgin

På facebook kunne du inviteres til et seminar præsenteret og afholdt af Ahmet Alis. Men hvem er han? Udover det krøllede mikrofon hår og det rolige sind, er Ahmet med kurdisk baggrund fra Tyrkiet og gæsteforsker i ”The Danish Institute for International Studies” med fokus på mellemøstlige studier, og har rejst gennem Europa med henblik på at interviewe i sin interesse kurdiske intellektuelle flygtninge, der er bosatte i Europa efter militærkuppet i 1980. Hvad er det kurdiske spørgsmål, og hvordan opfattes det af forskellige aspekter og individualiteter? I stedet for at give et direkte svar på det overordnede spørgsmål beskriver Ahmet at han ville give forskellige opfattelser og vinkler, der er fremsat af diverse kurdiske, islamiske og tyrkisk nationalistiske grupper, da der ikke er et specifikt svar på det kurdiske spørgsmål siden evolutionen og transformationen under den ungtyrkiske revolution i 1908.

Sammen introducerede Ahmet det kurdiske spørgsmål, efterfulgt af Dietrich Jung, og ordstyreren Erslev Andersen, der begge er mellemøst og tyrkiet eksperter. De svarede bl.a. på, hvordan det kurdiske spørgsmål kunne løses ved Tyrkiets medlemskab i EU.

”Jeg mener, at en adgang til EU for Tyrkiet vil følge landet hen imod et mere demokratiseret land for kurderne. Der findes to løsninger fra kurdernes side i retning mod retfærdighed: Enten at presse Tyrkiet ved oprør eller økonomisk at købe landet tilbage. Det vil blive en smule sværere, trods olieområder nær Kirkuk, ” mente Dietrich Jung.

Dietrich Jung er professor fra Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, der beskæftiger sig med moderniseringsprocesser i den muslimske verden, især Tyrkiet, forholdet mellem religion og politik, og for tiden arbejder på en bog under arbejdstitlen ”Orientalister, islamisterne og den globale offentlige sfære”. Han står bag en del publikationer om islam og sekularisme i Tyrkiet. Derudover er Dietrich Jung redaktør på ”Palgrave Studies in Governance, Security, and Development.”
Lars Erslev Andersen er ansat som Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvor han er koordinator af Indsatsområdet Mellemøsten og tidligere lektor ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet (1996-2007). Han beskæftiger sig især med terrorisme, Mellemøsten i International Politik med særlig interesse for den politiske udvikling i Den Persiske Golf samt USA’s Mellemøst- og Sikkerhedspolitik.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer