”Hvorfor er så mange IS-folk kurdere?”

Således spurgte en kvinde fra kommunens antiradikaliserings-enhed mig:

Ingen har som kurderne i YPG bekæmpet IS – i Syrien. Men i Danmark er det ikke så svært at finde en kurder, der sympatiserer med IS eller al Qaeda.

 • Den højest placerede dansker nogensinde i IS, Rawand Taher, var kurder.
 • “Kemal”, der var bagmand i et stort netværk af 14 forretningsmænd, der har svindlet den danske statskasse for mere end 800 mio. kr. i ubetalt moms og skat og som formodes død som IS-kriger, er kurder.
 • Mustapha Darwich Ramadan fra Vesterbro, der sprang sig selv i luften med sin 15-årige søn i Falluja i 2003, var kurder
 • Terrordømt fra Vollsmose-sagen, Ahmad Khaldahi (Abu Hajar Kurdi) er kurder.
 • Ömer Kücükavci (Abu Bakr al Kurdi) fra Herlev, der medvirkede i TV2-dokumentaren og i 2015 tilsluttede sig IS, er kurder.
 • Enes Ciftci fra Ishøj, der blev dømt som den første IS’er fra DK, er kurder.
 • Tidligere talsmand for Kaldet til Islam, hvoraf mange er endt hos IS, 28-årige Abu Ubaydillah er også kurder.
 • Ifølge tal fra Jiyan.dk, Politiken og Weekendavisen er 18% af de 150 officielle antal Syrienskrigere fra DK kurdere, dvs 26 personer.
 • I 2018 anholdt tyrkisk politi Abdulkhaliq al Kurdi, der menes at have solgt sexslaver for IS.
 • IS havde en hel kurdisk bataljon i IS, ved navn Salahaddin Eyyubi-bataljonen.
 • En af IS’ topkommandanter under slaget om Kobanê i 2014, var også kurder, Abu Khattab al-Kurdi.
 • 25-årige fodboldmålmand Kiwan Mohammed, der meldte sig under IS’ faner, og blev dræbt der, var kurder.

Blandt de kurdere er søstrene Leyla og Hazal Olgun, der i maj 2016 forlod Danmark for angiveligt at tilslutte sig IS. Ifølge deres far Yasar Olgun har IS held med i deres propagandamateriale at slå fast, at organisationen ikke er imod kurdere. Det var – ifølge ham selv – det, der også tiltrak hans kurdiske døtre.

”IS siger ganske enkelt; Her har vi en islamisk stat, hvor vi lever på islamisk vis. Kom og tilslut os, uanset din etnicitet. De nævner ikke kurdere, tyrkere, arabere,” fortalte Yasar.

Når så mange danske kurdere valgte IS, hænger det også sammen med oprindelsesstedet i Mellemøsten. Ud af de 26 danske kurdere i IS, stammer de cirka 20 fra provinsen Konya i Tyrkiet. Konya har altid været højborg for politisk islam i Tyrkiet og kaldes i folkemunde ”Tyrkiets meste religiøse provins”. Således var politisk islams nestor i Tyrkiet, Necmettin Erbakan opstillet i Konya.

Ser man på IS’ tidligere engelsksprogede månedsmagasin Dabiq, så skelner organisationen skarp mellem kurderne som et muslimsk folk og ”vantro” og ”kommunistiske” organisationer som PKK.  IS lægger i magasinet ikke vægt på etnicitet, men på den fælles islamiske religion. De dræbte kurdere fra PKK, Peshmerga og Folkets Forsvarsenheder (YPG) kaldes ikke ”kurdere”, men for ”vantro”.

Og det appellerer til kurdere, der først og fremmest går op i religion og ikke etnicitet.

Netop det sidste var heller ikke det, den højest placerede dansker i IS, kurderen Rawand Taher, gik mest op i. 28-årige Taher, der stammer fra Hewlêr i irakisk Kurdistan, boede på Nørrebro og endte sine dage i IS’ hovedby Raqqa, da en amerikansk drone dræbte ham den 7. december 2015.

Kigger man i Tahers Blå Bog fra Frederiksberg Gymnasium nævnes der intet om den kurdiske baggrund. Til gengæld nævnes religiøse hentydninger eller ord, som ”Koranen”, ”Islamiske Stat”, flere gange.

David Udsen, der gik i klasse med Taher fra 2003 til 2006, husker heller ikke, at klassekammeraten nævnte sin kurdiskhed.

”Han talte ofte om islam, ikke etnicitet,” siger Udsen.

Desuden kan IS bruge kurdiske medlemmer til at oversætte opsnappede radiomeddelelser fra kurdiske militser i Irak og Syrien.

Den islamistiske organisation forsøgte i 2014 at bruge dets kurdiske medlemmer til at infiltrere YPG i Syrien. YPG opdagede dog IS-folkene, der var klædt ud i YPG-uniformer.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer