I dag er Yilmaz Güney’s – alias ‘den grimme konge’ – fødselsdag. Han ville være fyldt 75 år, hvis han levede i dag. Filmen ‘Yol’ fra 1982 var en af de første kurdiske film, der vandt international hæder, da den løb med De Gyldne Palmer ved Filmfestivalen i Cannes. Se hele filmen her med engelske undertekster.
Fem fanger får udgangstilladelse for at besøge familien i en uge. Seyid (Tarik Akan) finder sin kone Zînê lænket til en kæde, fordi hun har været ham utro, Yusuf mister sine papirer, Mehmet har det svært med svigerfamilien, hvorfor han flygter med konen og Omer vælger at blive guerilla efter at have bevidnet militærets undertrykkelse af kurderne.
‘Yol’ er baseret på instruktøren Yilmaz Güneys beretninger, som han hørte under sine lange fængselsophold. Ved filmens premier i Athen forlangte det tyrkiske militærstyre, som Güney var flygtet fra, ham udleveret til retsforfølgelse i Tyrkiet. Grækenland nægtede dog.
Yilmaz Güney – også kaldt “Den grimme konge” – var en kurdisk instruktør, forfatter og skuespiller. Han var i sin samtid en oprører, der gennem sin kunst gjorde oprør mod det tyrkiske system. Hans kritiske stillingtagen til samfundsordenen var en rød tråd i alle hans værker, der alle var store succes’er, som rakte langt ud over Tyrkiets grænser. Med ham ved roret oplevede tyrkisk film således sin guldalder. Det var med denne avantgardist i spidsen, at tyrkisk film produceret af en kurdisk instruktør, fik guldpalmerne i Cannes for det neo-realistiske Tyrkiet-portræt Yol i 1982. Manuskriptet til filmen skrev han i fængslet, hvor han sad, mens optagelserne til filmen stod på. Det var hans gode ven og instruktør Serif Gören, der instruerede filmen efter Güneys nøje anvisninger. Selve klipningen af filmen stod han selv for efter flugten til Europa i 1981.
Kilde: Serdal Benli