32-årige Martin tog efter IS’ folkemord i Shingal ned for at kæmpe med peshmerga. Derefter tog dansk politi hans pas. Nu er Martin gået i retten for at få passet tilbage.

Esbjergenseren Martin var i Irakisk Kurdistan for at kæmpe med peshmerga imod Islamisk Stat (IS). Derefter fratog Syd- og Sønderjyllands Politi den 11. august ham hans pas. Nu er Martin gået i retten for at få passet tilbage.

Sagen begyndte i går ved retten i Esbjerg.

Den 32-årige Martin fik inddraget sit pas, efter et vidne havde hørt ham tale i telefon. I telefonsamtalen skulle Martin angiveligt have sagt, at han ville tage til Syrien for at kæmpe imod IS. Det er der dog intet om, siger Martin i retten.

Esbjergenseren har tidligere forklaret, at han blev chokeret over IS’ massakrer mod ezidi-mindretallet i byen Shingal i det nordlige Irak/Kurdistan i august 2014.

”Jeg var chokeret, helt mundlam,” siger han. ”Jeg kunne ikke holde ud at sidde i Esbjerg og se og høre det, tv viste. Jeg måtte gøre noget.”

Senere tog han derned og tilsluttede sig peshmerga.

”Massakren og alle de ofre, som døde, gik mig på. Så jeg tænkte, at nu smutter jeg sgu.”

Op til 15 danske kurdere eller prokurdere har – eller hævder at have – kæmpet med kurdiske grupper mod IS i Irak og Syrien.

Efter pasloven fra marts 2015 blev det muligt at inddrage passet fra danske statsborgere, som vil deltage i væbnede konflikter i udlandet, fordi man fra politisk hold ønskede at bremse Syrien-krigere, der kæmper for IS.

Der falder dom i sagen om Martin den 25. oktober.

Politiet har tidligere, i august 2015, inddraget passet fra en 23-årig mand fra Herning, der ville rejse til Syrien og kæmpe med den kurdiske milits Folkets Forsvarsenheder, YPG, mod Islamisk Stat, IS.

YPG er forbundet til Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på EU’s og NATOs terrorlister.

Peshmerga derimod står ikke på nogen terrorlister.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer